Kultura

VIDEO: Aleksandra Vojvodić Jovović oduševila Barane

by Vesna Šoškić, snimatelj Ivo Gojnić, montaža Senad Sukalić | 28:06:2017 | 19:34:36

U muzičkom programu XXX, jubilarnog Barskog ljetopisa, nastupila je sopranistkinja iz Bara mr Aleksandra Vojvodić Jovović, uz klavirsku pratnju Nataše Popović, docenta na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Cjelokupnim nastupom - muzičkim izvođenjem, scenskim ponašanjem i efektnom komunikacijom sa publikom, barska umjetnica izazvala je oduševljenje u prepunoj sali Dvorca kralja Nikole.
 

Mr Aleksandra Vojvodić Jovović je završila Muzičku akademiju na Cetinju, a odsjek solo pjevanje u klasi proslavljene operske dive Radmile Bakočević. Magistrirala je 2013. godine u klasi mr Aleksandre Ristić. U svojoj biografiji bilježi brojne nastupe i solističke koncerte u Crnoj Gori i inostranstvu. Sarađivala je sa poznatim ansamblima, dirigentima i operskim pjevačima. Snimila je CD “Korijeni” sa crnogorskim pjesmama obrađenim u new age stilu. Povodom desetogodišnjice obnove državne nezavisnosti objavila je zapaženu pjesmu i spot “Iskra vječnog plamena”.
 
Za nju je uvijek, rekla nam je nakon uspješnog koncerta, posebno zadovoljstvo, ali i odgovornost nastupati u rodnom gradu i na prestižnoj manifestaciji kulture kakva je Barski ljetopis.
 
“Više puta sam nastupala u mom gradu i na ovom festivalu. Uvijek mi to pričinjava veliku radost, srce mi je puno kada vidim u publici moju porodicu, komšije, kolege, prijatelje, ali i nepoznate posjetioce. Prisutna je i posebna odgovornost. Trudila sam se da budem u novom ruhu i nanovo interesantna i, nadam se da sam u tome večeras uspjela”, kazala je za Radio Bar i Bar Info mr Vojvodić Jovović.
 

Koncert je počeo izvođenjem operskih arija čuvenih kompozitora F. Shuberta i G. Puccinija, a završen solo pjesmama iz Španije, Italije...
 
“Među kompozicijama koje sam večeras izvela je i Mokranjčeva obrada teksta kralja Nikole ‘Balkanska carica’, koja je, mislim, prvi put izvedena u Crnoj Gori na ovoj večeri i zaista je naišla na dobar prijem kod publike. Vidjela sam to po reakciji i gromoglasnim aplauzima, što mi je posebno drago”, kazala je naša sopranistkinja.
 
Publika je uživala u muzičkom nastupu, scenskim efektima i kompletnom energijom kojom zrači ova barska umjetnica.
 
“Utisci su divni. Naša sugrađanka je zaista jedno predivno stvorenje. Oduševljena sam. Do sada nijesam prisustvovala nijednom Saškinom koncertu i sada me je prosto ‘oborila s nogu’. Toliko je šarmantna, puna emocija, talenta... Probudila je u nama one divne emocije i sve najljepše što se može probuditi u čovjeku. Pred njom je, sigurna sam, velika i uspješna karijera. Bar je grad pun umjetničkih talenata, a ona je jedna predivna ruža među njima”, kazala je jedna od posjetilaca koncerta.
 
U publici je bio i Saškin profesor muzike, doajen barskog pedagoškog rada Viktor Ujes, koji je među prvima prepoznao njen talenat, obrazovao je i usmjerio, kao uostalom i brojne druge mlade, talentovane Barane.
 
“Saška je cjelovita osoba. Ona toliko lijepog i velikog ima u sebi. Utisci sa kocerta su prekrasni, takođe muziciranje pijanistkinje. Problem je jedino što sala nije dovoljno akustična”, kazao je za Radio Bar i Bar Info poznati profesor, kojeg pamte generacije Barana, Viktor Vito Ujes.
 

Mr Aleksandra Vojvodić Jovović osvrnula se u razgovoru nakon koncerta i na status opere kod nas, koja je kazala je, sve popularnija.
 
“Mislim da je upravo Bar grad u Crnoj Gori koji je uvijek imao priliku da čuje velika operska imena baš na ovom festivalu. Unazad deset ili dvadeset godina kod nas se intenzivno njeguju i školuju mladi pjevači. Sada već možemo reći da sigurno imamo tridesetak školovanih operskih pjevača koji su se vratili u Crnu Goru. Ja sam među prvima završila opersko pjevanje. Moje kolege i ja puno nastupamo, sale su sve punije i sa zadovoljstvom mogu reći da je opera već utemeljena u Crnoj Gori, da će zaživjeti na pravi način i da će se tražiti karta više za naše koncerte”, kazala je mr Aleksandra Vojvodić Jovović, koju narednog mjeseca očekuje nastup u Ljubljani.