Kultura

Mlada barska grafičarka i njeno Samoozbiljenje

by Anđela Andrijašević | 29:06:2017 | 18:23:40

Samostalna izložba mlade grafičarke iz Bara Nataše Drešić, pod nazivom „Samoozbiljenje“ otvorena je sinoć u galeriji „Velimir A. Leković“, u sklopu likovnog segmenta ovogodišnjeg Barskog ljetopisa. Postavka obuhvata tridesetak radova u kojima se autorka gotovo filozofski bavi pitanjima spoznaje onog nevidljivog u nama, metafizičkog, zaumnog, nepoznatog.

Izložbu je otvorio mr Milun Lutovac, selektor likovnog programa Ljetopisa koji je istakao da „grafika, kao poseban vid stvaralačkog izraza ima u sebi neobičnu dimenziju strpljenja i neke vrste zanata“, te  da „posjeduje nešto što je, makar na prvi pogled, ne čini primamljivom za tržište“.

„Na neki način se zapravo divim Nataši, što se tako mlada usudila da se suoči sa neobičnom pričom i da se uključi u proces stvaranja grafike koji nije pretjerano ekonomski isplativ. Na putu kojim je odlučila da ide, čekaće je puno iskušenja, pa je upravo zbog toga Barski ljetopis odlučio da joj ovom izložbom pruži podršku, elan i snagu da uspije i da traje“, rekao je Lutovac.

Ciklus grafika „Samoozbiljenja“ zasnovan je, kaže se u katalogu, na nesvjesno memorisanim pejzažima razuđene i likovno bogate prirode gdje je autorka odrasla. Sve ono što je duboko akumulirano i u njoj zatečeno rođenjem, pod dejstvom nesvjesnog, proizišlo je u stvaralaštvo. Tako ju je postizanje otvorene, jasne i neposredne komunikacije sa skrivenom prirodom bića, dovela  do stvaranja grafika kojima može da prikaže snagu utiska.


Svoj stvaralački izraz autorka kreira njegujući i poštujući ono primarno shvatanje grafičke posebnosti, koje podrazumijeva strpljivu i predanu posvećenost zahtijevnim tehničkim procesima litografije, algrafije ili serigrafije.

„Samoozbiljenje je prije svega jedinstveni zadatak koji nas goni da tražimo ono što je svoje, tj. da tražimo sopstveni izraz. Za umjetnika je traženje tog puta i nutrine svog bića, najbitnije. U suštini, to je proces traženja sebe iskazan kroz moje stvaralaštvo“, objasnila je Drešićeva.

U program ovogodišnjeg Ljetopisa, Drešićeva je uključena je i kroz segmente Pratećeg programa. Naime, ona jednom nedjeljno vodi radionice vajanja u pijesku za djecu.

„Radionice su koncipirane tako da djeca koja se nalaze na plažama budu uključena u stvaralaštvo, tj. u tu igru vajanja u pijesku. Za sada smo imali jednu radionicu koja je bila prilično posjećena. Pravili smo jednu zajedničku skulpturu i više manjih koje su zajedno objedinile jednu primorsku sliku“, kazala je Nataša.

Nataša Drešić je rođena 1987. godine u Baru. Osnovne i specijalističke studije završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na grafičkom odsjeku u klasi prof. mr Anke Burić, 2016. godine. Tokom 2015. godine bila je na studijskom putovanju na Ecole Superieure d’Art de Lorraine u Mecu u Francuskoj. Dobitnica je brojnih stipendija i priznanja, među kojima je i stipendija CANU za podsticanje umjetničkog podmlatka Crne Gore za 2017. godinu. Bila je učesnik nekoliko značajnih kolektivnih i samostalnih izložbi.

Ovu postavku publika će biti u prilici da vidi sve do 19. jula.

Nova izložba na Barskom ljetopisu biće otvorena 5. jula, u sali Dvorca kralja Nikole. Postavka „Omaž Milu Milunoviću i Petri Lubardi“ čiji su autori istoričarke umjetnosti Ljiljana Karadžić i Snežana Ivović, i selektor likovnog programa Barskog ljetopisa, Milun Lutovac, organizuje se u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore.