Kultura

Atelje 212 pred prepunim amfiteatrom

by Anđela Andrijašević | 30:06:2017 | 13:00:49

Treća predstava na  ovogodišnjem Barskom ljetopisu odigrana je sinoć u prepunom amfiteatru  starobarske tvrđave. Riječ je o drami “Pijani”, djelu jednog od trenutno najizvođenijih ruskih i savremenih dramskih pisaca Ivana Viriapeva, u režiji Borisa Liješevića koju igraju glumci beogradskog “Ateljea 212”.
 
Prostor amfiteatra nije bio dovoljan da primi sve zainteresovane, a oni koji su uspjeli prisustvovati imali su priliku da uživaju u izvanrednoj priči, čemu najbolje svjedoče ovacije i aplauzi zadovoljne publike na kraju.
 
Predstava “Pijani”, koja je sinoć premijerno prikazana u Crnoj Gori, smještena je negdje na Zapadu, u nekom od današnjih velegrada, gdje je 14 likova zbog različitih razloga i povoda, pijano. To pijanstvo je, međutim, samo maska, preko koje oni mogu da se osmjele i kažu istine koje čak ni sami sebi ne smiju trijezni da priznaju, istine koje otkrivaju koliko besmisleno, ništavno i podlo žive.
 
U tom “kolektivnom monologu” neki od njih ipak dolaze do saznanja da na svijetu postoji i nešto drugo, nešto zbog čega vrijedi živjeti. To su ljubav i nada, jer kako kaže jedna od replika u predstavi “ljubav je tvoja želja da zaista budeš živ”.
 

Glumica Dara Džokić smatra da nas “ljubav može izbaviti od svega”.
 
“Kada god ljudska civilizacija zapadne u krizu, a ovo svakako nije prvi put, i kada nekako u tom ludilu  padnemo najniže, tada se probudi nešto elementarno u čovjeku. To je zapravo ono po čemu se razlikujemo od ostalih bića - naša duhovnosti i potraga za ljubavlju”, kazala je ona.
 
Svetozar Ćetković je, po završetku predstave, kazao da je izuzetno zadovoljan reakcijama publike.
 
“Uprkos činjenici da je ovaj prostor dosta manji od onog gdje inače igramo zbog čega smo morali da adaptiramo neke segmente, to nam je sa druge strane pružilo jako dobru komunikaciju sa gledaocima. Ono što nas je svakako iznenadilo jeste nevinost publike, koja je svojski prihvatila svaki dio onoga što smo odigrali”, dodao je Cvetković.
 
U predstavi, pored Cvetkovića i Džokić, igraju: Marta Bjelica, Nebojša Ilić, Jelena Đokić, Isidora Minić, Bojan Žirović, Marko Baćović, Nenad Ćirić, Branka Šelić, Vuk Jovanović, Dejan Dedić, Branislav Trifunović, Strahinja Blažić i Jelena Petrović.
 
Naredna predstva, u sklopu pozorišnog segmenta Ljetopisa, najavljena je za 7. jul. Slovenačka pozorišta Prešernovo gledališče Kranj i Mestno gledališće Ptuj odigraće predstavu “Mrtvac dolazi po dragu” u režiji Jernej Lorencija.