Kultura

Veče Hadžema Hajdarevića na Barskom ljetopisu

by Silvija Vukelić | 03:07:2017 | 14:42:17

U sklopu Književnog segmenta 30. Barskog ljetopisa sinoć je u sali Dvorca kralja Nikole promovisan roman “Gdje si ti ovih godina“ bosansko-hercegovačkog pisca Hadžema Hajdarevića. Temu romana, ali i svoje viđenje književnosti i jezika uopšte, autor je barskoj publici približio kroz razgovor sa moderatorom Draškom Došljakom.
 
Moderator je istakao da pisanje za Hadžema Hajdarevića nije krajnji cilj njegovog postojanja, već da “on piše kako bi još više osjetio sadašnji trenutak“
 
“Roman ‘Gdje si ti ovih godina’ prožimaju smijeh i suze, tuga i bol, ljubav i radost, rat i posljedice rata. Satkan od rečenica koje ostaju upamćene kao maksime i životne lekcije, ovaj roman pokazuje Hajdarevića kao autora koji znalački utkiva poeziju u ovo štivo”, kazao je Došljak.
 
Autor se zahvalio na pozivu za gostovanje na jubilarnom 30. Barskom ljetopisu i kazao da ovaj festival doživljava kao “veliki festival duha, kulture, tradicije i razumijevanja“.
 
“Lijepo je biti u Baru, lijepo je biti kraj mora... Kada bi postojala ‘religija mora’, ja bih bio duhovnik”, kazao je s osmjehom.
 

Govoreći o romanu Hajdarević je naglasio je da je pokušao “iznijeti sve ono što bosansko-hercegovačkog čovjeka tišti svih ovih godina” i da se njegov roman tiče “različitih svjetova i prostora koji obuhvaćeni nekim stravičnim vremenom”.
 
“Bosna je živopisni prostor. Što se tiče umjetnosti, bar pisci imaju izuzetno mnogo tema, zavisi kako će im pristupiti. Živimo u vrlo uvjetovanim, naciokratskim i političkim okolnostima.  Ali, baš te teške okolnosti pogoduju onim istinskim, pravim umjetnicima da se pokažu na najbolji mogući način. Posljednjih desetak godina, Bosna ima snažnu generaciju mladih književnika, rođenih 70-ih godina i kasnije, a oni su na kraju krajeva naša budućnost“, kazao je Hajdarević i dodao da “budućnost jeste prvenstveno u umjetnosti i kulturi, a sve drugo je prolazno, sve drugo će pisati neki istoriografi i to će biti za nama kao neko nesretno vrijeme i stanje nesretne svijesti koja je postojala u nekim dionicama naše istorije”.
 
Hajdarević radi kao stručni saradnjik na Institutu za jezik u Sarajevu i jedan je od autora pravopisa bosanskog jezika. Pitanje jezika je, kako kaže, “traumatično pitanje našeg vremena”.
 
“Jezik je zapravo ono što njegov neposredni govornik kaže da jeste. Bilo kakva unifikacija, politički pritisci, bilo kakva nesloboda, samo stvara neke besmislene tenzije. Jezik je nešto sa čime se rađate što nosite u sebi, on je fundament čovjekova bića. Pitanje jezika je pitanje čovjekove slobode i tome na taj način treba pristupiti“, kazao je Hajdarević.
 
Ovaj poznati bosansko-hercegovački pjesnik, prozni pisac, esejista, publicista, pisac za djecu, urednik i priređivač rođen je 1956. godine u Kruševu kod Foče. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu, te diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je kao profesor bosanskog jezika u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.
 
Od 1981. do sada objavio je dvanaest knjiga pjesama, izabranih stihova, više knjiga proze, kolumni i eseja, čime se ubraja u najplodnije savremene bosansko-hercegovačke autore.