Kultura

Okončan VII Festival folklora

by Silvija Vukelić | 06:07:2017 | 14:25:50

 VII Međunarodni festival folklora okupio je od 1. do 7. jula u Baru učesnike iz šest zemalja.
 
Tokom dvije festivalske večeri na Ljetnjoj pozornici publika je bila u prilici da vidi koreografije dvanaest kulturno-umjetničkih društava, plesnih ansambala i orkestara.

 

Crnu Goru i naš grad predstavljali su članovi KUD “Jedinstvo”, Srbiju “Vrnjački vez” iz Vrnjačke Banje. Nastupili su i folk dance grupa “Martisor” iz Moldavije ,“Voice”, “Podlasiacy” i orkestar “Gminna” iz Poljske, kulturno-umjetnička društva “Drosohorion”, “Antamoma” i “Epirotic society of Corfu” iz Grčke, a folk dance ansambl “Zgoda” bila je reprezent Litvanije.
 
“Festival je tradicionalan zahvaljujući našoj odličnoj saradnji sa Kulturnim centrom i Opštinom Bar. Bio je veliki broj učesnika i potrudili su se da pokažu najbolje iz kulturnog nasljeđa svojih zemalja. Sudeći po aplauzima, publika je bila zadovoljna”, kazao je za Bar Info organizator festivala Mića Cvetković, potpredsjednik Balkanske asocijacije folklora.
 
Pored publike, i učesnici će ponijeti lijepe utiske. Tokom boravka u našem gradu bili su u prilici da posjete Stari Bar, Staru maslinu i druge znamenitosti, a za zainteresovane bio je organizovan i izlet do Dubrovnika.
 
“Sa čitavom grupom smo se ovdje jako lijepo proveli. Festival je bio predivan, drago nam je da smo učestvovali. Nadamo se da će iz godine u godinu festival rasti, a da ćemo se vidjeti ponovo ovdje i naredne godine”, kazao je Konstantinos Kalogranas, plesač iz Atine.
 

Na kraju programa, koji je na našem i engleskom jeziku vodila Slađana Radosavović, dodijeljene su zahvalnice i prigodni pokloni učesnicima.
 
Festival je sedmu godinu zaredom organizovala Balkanska asocijacija folklora, uz podršku Kulturni centar d.o.o, a generalni pokrovitelj manifestacije je Opština Bar.