Kultura

Bećković u Baru

by Dan | 13:11:2017 | 12:38:12

U organizaciji Srpskog kulturnog društva „Slovo ljubve” iz Bara u velikoj sali Doma kulture predstavljena je nova knjiga akademika Matije Bećkovića „Prahu oca poezije”. Prizivajući Njegoševu „Posvetu prahu oca Srbije” iz „Gorskog vijenca” i „Posvetu” Simi Milutinoviću Sarajliji iz „Luče mikrokozma”, Bećković pjeva o Njegošu, apoteozu kojom ponire u tajnu pjesništva i jezika najvećeg srpskog pjesnika.
 
Paroh Jovan Plamenac je istakao da je akademik Bećković ponovo među Baranima, i da ga je tu ponovo doveo Petar II Petrović Njegoš. Plamenac je održao i uvodnu riječ, a potom je o Bećkovićevoj knjizi govorio književnik Dragan Lakićević, urednik Srpske književne zadruge iz Beograda.
 
Lakićević je podsjetio da je naš savremeni pjesnik, “najveći među živima, Matija Bećković, napisao svoju posvetu Petru II Petroviću Njegošu”, koja ima 630 stihova, sastoji se od 45 pjesama od po 14 stihova. Podsjetio je da je Bećkovićeva poema štampana prvi put prošle godine u Plavom kolu “Srpske književne zadruge”, a ove godine zlatnim slovima u Zadruginoj 125. godišnjici, i to zajedno sa SKD „Slovo Ljubve” iz Bara, kojima smo zahvalni na saradnji i podršci koja traje godinama. Zahvaljujući njima SKZ ima u Baru najveću podružnicu članova poslije Beograda.
 
Bećković je prisutnima pročitao poemu „Prahu oca poezije”, kao i odlomke iz ranije napisane tri poeme.
 
Dvije darovite djevojčice iz Bara, Miljana Vlahović i Jefimija Ninković, na početku predstavljanja su knjige recitovale pjesme Dušana Kostića, Aleksandra Lesa Ivanovića i Matijinu pjesmu „Amfilohije”.
 
Bećković se zahvalio posjetiocima u prepunoj sali Dvorca kralja Nikole na ponovnom pozivu da dođe u Bar, a posebnu zahvalnost je izrazio Srpskom kulturnom društvu „Slovo ljubve".