Kultura

Predstavljen Boškovićev film Priča zelene strane

by Silvija Vukelić | 12:12:2017 | 12:45:14

Muzičko-dokumentarni film “Priča zelene strane” Miodraga Bola Boškovića, renomiranog crnogorskog kompozitora i autora filmova o Crnoj Gori, predstavljen je barskoj publici sinoć u sali Dvorca kralja Nikole.
 
Autor je projekciju u Baru posvetio Voju D.Nikčeviću, autoru djela “Monumenta Montenegrina”, “čovjeku koji je čitav svoj život iz krajnje iskrenih pobuda na najljepši i najbolji mogući način oslikao istoriju Crne Gore”.
 
Govoreći o filmu, Bošković je istakao da su mu kao inspiracija poslužili stihovi iz  knjige poema “Priče zelene strane” autorke Vesne Vičević, književnice iz Kotora. Na sebi svojstven način, njene stihove je  dočarao Blagota Eraković, bard crnogorskog TV i pozorišnog stvaralaštva.

 
“Ovaj projekat simboliše sinteza originalne ambijentalne muzike, stihova i art landinga, landscapea, koju karakteriše zajednička inspiracija – istorija i prirodne ljepote Crne Gore. Namjenska muzika koja je rađena za film , sastoji se od četiri kompozicije: ‘Balkanska carica’, ‘Noć skuplja vijeka’, ‘Lesendro’ i ‘Starčeva gorica’. Tehničku obradu filma potpisuje Dimitrije Vučinić. Ovo je jedna iskreno ispričana priča, realizovana s namjerom da se gleda široko otvorenih očiju i pažljivo sluša “  - kazao je Bošković za Radio Bar i Bar Info.
 
Nakon projekcije filma publici se obratila i autorka stihova Vesna Vičević. Između ostalog je podsjetila da su njeni stihovi nastali 2003. godine u doba njene “ljudske nade i poetskog doživljaja želje za obnovom samostalnosti i u iščekivanju tog dana”, a da su zahvaljujući Fondaciji “Sveti Petar Cetinjski” 2016. štampani kao cjelina povodom desetogodišnjice obnove nezavisnosti. Vičević je istakla je da je ovaj film čini radosnom i ponosnom, te da ga “doživljava kao krunu za sve što je osjećala i radila za Crnu Goru od devedesetih godina do danas“.

 
“Vjerujem da su ovi kadrovi uljepšali i oplemenili vaše duše ove kišne decembarske večeri u drevnom Baru. Pa i ako je makar neki kadar, takt ili stih ostao u vašem sjećanju i obnovio vašu ljubav prema Crnoj Gori, naša misija biće ispunjena jer, kao što znamo, mi smo u prolazu, a Crna Gora je vječna”, zaključila je Vičević.
 
Organizator projekcije filma “Priča zelene strane” bio je JP Kulturni centar Bar.