Kultura

VIDEO: Dani nordijskog filma

by Vesna Šoškić, kamera i montaža Adi Karađuzović | 13:12:2017 | 16:33:59

U organizaciji ambasade Finske, Kulturnog centra i Opštine, u Baru se od 12. do 15. decembra održavaju "Dani nordijskog filma". Festival je sinoć u Dvorcu kralja Nikole otvorio ambasador Finske Perti Ikonen, a goste i posjetioce pozdravio je predsjednik opštine dr Zoran Srzentić.
 
Festival Nordijskog filma počeo je projekcijom ostvarenja "Čovjek bez prošlosti", najpoznatijeg finskog reditelja Akija Kaurismakija. Film je osvojio mnoštvo međunarodnih nagrada, uključujići i tri u Kanu, kao i nominaciju za Oskara 2003. godine. Govori o čovjeku koji gubi pamćenje, te mora graditi svoj život iz početka.

 
 
 
Dane nordijskog filma otvorio je ambasador Finske Perti Ikonen, koji je istakao da mu je drago što je Bar grad u kojem je nedavno otvoren počasni konzulat Finske, na čijem je čelu poznati barski košarkaš, nekadašnji trener finskog KK "Honka" i aktuelni trener barskog Mornara, Mihajlo Pavićević.
 
“Gospodine gradonačelniče, gospodine Pavićeviću, dobrodošli na smotru nordijskog filma. S obzirom da predstavljam Finsku, drago mi je što sam ovdje i što predstavljam sve nordijske zemlje. Iako se takmičimo u mnogim oblastima, isto tako i dijelimo mnogo zajedničkih stvari i vrijednosti. Najviše svađamo oko toga odakle dolazi Djeda Mraz. Veoma sam srećan zbog prikazivanja nordijskih filmova, a večeras je u pitanju finski film. Aki Kaurismaki, režiser ovog filma, je jedan od mojih omiljenih režisera. Vidjećete da je njegov stil režije najbliži francuskom ‘noir’ filmu, i u ovom filmu nema letećih ljudi, to je priča o običnim ljudima. Mnogo mi je drag ovaj film, i jedino što mi se ne sviđa je što je moj rodni grad Helsinki, prikazan u lošem svijetlu. I molim vas nemojte da vjerujete tome, dođite nam u posjetu”, kazao je finski ambasador.

 
“Počasni konzulat Finske u Baru otvara mogućnosti saradnje na više polja. Drago mi je što večeras otvaramo ovaj festival i što je sa nama njegova ekselencija ambasador Ikonen. Bilo je interesantno da vidimo noviju filmsku finsku produkciju i jedan dobar film, tužan sa srećnim završetkom. Otvaranje Konzulata Finske u Baru događaj je od šireg značaja za naš grad. To je temelj saradnje između Crne Gore, odnosno Bara i Finske i mislim da će gdin. Pavićević učiniti napor da ta saradnja bude plodotvorna i obostrano korisna. Koristim priliku da i gdinu ambasadoru, a preko njega i svim građanima Finske čestitam njihov Dan i 100-godišnjicu obnove državnosti, odnosno nezavisnosti. Nadam se da je ovo početak saradnje na obostranu korist, ne samo u razmjeni svaralaštva iz kulture, iako je i to veoma značajno, već i u domenu prosvjete, ekonomije i svemu onome gdje pronađemo zajednički interes, a mislim da je to na raznim poljima”, istakao je predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić.

 
Tokom festivala, do 15. decembra publika će u sali Dvorca kralja Nikole svake večeri moći da pogleda filmove danske, norveške, švedske i finske kinematografije, koji su ustupljeni zahvaljujući predusretljivosti Norveškog, Danskog i Švedskog filmskog instituta, kao i Nacionalnog audio-vizuelnog instituta (KAVI) iz Finske.