Kultura

VIDEO: Otvorena izložba Aldemara Ibrahimovića

by Vesna Šoškić, kamera i montaža Adi Karađuzović, photo: Studio Petović | 15:12:2017 | 15:39:49

Likovni program Zimske scene “Barskog ljetopisa” nastavljen je sinoć u Dvorcu kralja Nikole, izložbom Aldemara Ibrahimovića, poznatog crnogorskog umjetnika iz Rožaja. Postavku, koju čine 24 slike, otvorila je istoričarka umjetnosti dr Anastazija Miranović.
 
Aldemar Ibrahimović pokušava da svoje misli utka u formate pravougaonika, kvadrata i u kolorit kome ostaje dosljedan tokom višedecenijskog bavljenja slikarstvom.

 
“Definicija savremenog slikarstva i savremene umjetnosti je subjektivni prikaz objektivne stvarnosti. To je kod mene, u stvari, transformacija svega onoga što je okruženje, u nešto što je likovni izraz, konkretno fragmentacija nekih mojih životnih doživljaja, svega onoga što me okružuje, ambijenta, zatim destrukcija koja je u arhitekturi na našim prostorima poprimila alarmantne razmjere. To me provocira dok pričam sa ljudima, pa čak i pišem tekstove na tu temu”, kazao je umjetnik, koji je istakao da su se njegove slike sasvim dobro uklopile u prostor i ambijent Dvorca, što mu je, kako je istakao, “u kombinaciji sa energijom brojnih ljudi koji su došli na otvaranje izložbe, činilo posebno zadovoljstvo”.
 
“Uzvišeno ‘sveto trojstvo’ za umjetnika predstavljaju priroda/predio, arhitektura i čovjek. Neizbježna, vezanost/uslovljenost ovih subjekata integriše samosvojan Aldemarov ‘genius loci’, koji umjetnik materijalizuje autentičnim slikarskim djelom”, kazala je otvarajući izložbu dr Anastazija Miranović, selektorka Zimske scene “Ljetopisa”.

 
Ona je istakla da je “Aldemarova slika svojevrstan ‘rožajski ćilim’ čistih hromatskih sazvučja, geometrizovanih, prelijepih koloritnih tkanja, uravnoteženih odnosa svih gradivnih elemenata. Čovjek je u njoj protagonist radnje, i nije isključivo materijalizacija ljudske figure. Nerijetko, arhitektura na Aldemarovim slikama poprima karakterne obrise ljudskog. Umjetnikove arhitektonske konstrukcije produkt su vlastite ‘arhitekture uma’, izrastaju iz prirode-čvrsto, stameno, oljuđeno, razuđeno... krovovi, prozori, ograde, obrisi, siluete... čuvaju memoriju rožajske kuće, tipične spratne konstrukcije i, s vizura čistih obzorja tvore ličnu arhitekturu samouobličavanja. Aldemarov čovjek nije portret konkretne ličnosti, već personifikacija univerzalnih ljudskih vrijednosti ovdašnjih prostora- multikulturalizma, multikonfesionalizma i multietničnosti. Ponekad, s određenim prepoznatljivim atributom, tek da zaintrigira i asocira na kontekst”, kazala je dr Miranović.
 
Impresivne slike Aldemara Ibrahimovića publika u Dvorcu kralja Nikole može pogledati narednih trideset dana.