Kultura

Predstava Frenki i Džoni na Zimskoj sceni Barskog ljetopisa

by Vjera Knežević Vučićević, photo by Studio Petović | 22:12:2017 | 12:53:40

Romantična komedija “Frenki i Džoni” po tekstu američkog dramskog pisca Terensa Meknelija, a u režiji Tee Puharić izvedena je sinoć u okviru Zimske scene Barskog ljetopisa u balskoj dvorani Dvorca kralja Nikole. U ovoj duo drami uloge tumače Sloboda Mićalović Ćetković i Igor Đorđević.
 
Tekst je napisan prije tri decenije, a glavni junaci su dvoje usamljenih, sredovječnih ljudi- nesigurna i napaćena konobarica Frenki i kuvar Džoni, bivši robijaš i alkoholičar. Publika u Baru uživala je u izvanrednoj izvedbi glumaca koji su uspješno odgovorili izazovu komada u kojem se sve osim scenografije, dosta intimne i skromne, svodi na pokret, na ono što dvoje ljudi imaju da kažu pogledom, riječju, pokretom tijela u snažnom emotivnom naboju… Iako je priča o ljubavi, ona nije romantična i bljutava priča, već nosi mnogo ozbiljnije i zahtjevnije nastojanje- prevazilaženje sveprisutnog straha da bi se (zasluženo) stiglo do ljubavi.
 
“I ova duo drama ima problem koji karakteriše tu formu- nema predaha poslije odigrane scene, niti pripreme za narednu, ovdje ste konstantno izloženi… Prostor u Baru nam je dosta i pomogao i odmogao, jer je inače igramo u Narodnom pozorištu, a i na gostovanjima su sale veće nego ovdje. Ipak, ovaj prostor je, sada nam je jasno, prava mjera za ovaj komad, tako da mislim da smo uspjeli da nas publika čuje i osjeti. Zadovoljan sam kako je sve prošlo”, kazao je nakon predstave Igor Đorđević.

 
Iako imaju sličan pristup životu, Džoni to lakše i otvorenije savladava od Frenki i hrli ka svojim željama.
“Iako iza sebe ima propali brak, bivši je alkoholičar i robijaš, Džoni želi rizik, po prinipu “ako sad ne uhvatimo sreću- kad ćemo”,  objašnjava Đorđević.
 
Kada Frenki izgovori “strah me da budem sama, ali i da ne budem sama, strah me od onoga što sam i od onoga što bih mogla biti, a nisam”, publika može da diše sa izvrsnom Slobodom Mićalović u njenom ritmu I da razumije gorčinu, sveprisutnu duboku bol i zbog čega je Frenki teško da se prepusti i veže…
 
“Zbog prethodnih loših iskustava, jer, sigurna sam da je svakoga od nas neko povrijedio, prijatelj, partner, I Frenki iz predostrožnosti nema snage da se ponovo upusti u istu priču, jer ni prethodna nije završila i nije sazrela u njenom biću. Ona je žena koja je i fizički bila povrjeđivana, pa su njeni strahovi realni… Interesantno je da kad god smo igrali ovu predstavu u inostranstvu oni su svjesni te otuđenosti, a naš narod ne reaguje puno na tu repliku, jer se mi zapravo nikada ne osjećamo sami- imamo rodbinu, prijatelje. Frenki je sama, nema nikog osim posla, stana i tog čovjeka koji se odjednom tu pojavio… Divno je što smo otvorili tu temu, jer mi ne znamo hoće li oni biti srećni. Džoni kaže rečenicu sa kojom se svi možemo poistovjetiti- ‘ti želiš garanciju da ćeš biti srećna’. Svako od nas želi tu garanciju, ali ju je nemoguće dobiti”, objašnjava Sloboda Mićalović Ćetković.
 
Ova talentovana i veoma angažovana glumica ističe da je u karijeri igrala ozbiljne predstave, imala dobre uloge, ali se nikada nije tako dobro osjećala kao u ovoj predstavi.
 
“Volim da radim sa Igorom. Ova predstava mi dopušta fantastičan glumački trening. Vječito je pitanje da li ja to mogu da iskoristim… Nijesam od onih glumaca koji likove doživljava isključivo kao likove, suviše daleko od nas… Vodim se mišlju da nas oni sami pronađu, pronađu tu našu muku ili otvore taj prozor koji možda nismo vidjeli, pa ga osvijeste. U našem poslu mi se dopada što to nekada preraste u neku vrstu terapije, što uslovno rečeno liječi problem koji samo ti znaš, ne dijeleći sa publikom, nego isključivo sa samim sobom i- bude lakše zaista”, ističe Mićalović Ćetković koja smatra da je za ulazak u novu ljubav važna hrabrost i vjerovanje u svoj instinkt.

 
“Kada se ljubav rodi između dvoje ljudi, teško joj se možete tek tako, svjesno oduprijeti… Iako nastojite da kupite vrijeme, na kraju ipak pristajete, jer je to uzvišeno osjećanje koje ne možete da kontrolišete. Željela sam da ‘odbranim’ Frenki da njen lik učinim hrabrim, da uđe u novo, pa makar joj se ponovila ista mučna priča- objašnjava glumica, procjenjujući da Frenki i Džoni imaju šansu, jer, kako ističe “i u životu, pa i igrajući ovu predstavu mislim da se suprotnosti nikako ne privlače- može da postoji mala suprotnost, ali i mnogo sličnosti da bi se opstalo”.
 
Barski ljetopis će godinu na izmaku, na svojoj Zimskoj sceni zaokružiti novogodišnjim koncertom ruskog pijaniste Oleksija Molčanova, koji je zakazan za četvrtak, 28. decembar u 19h u sali Dvorca. Organizatori su za 2018. godinu obećali podjednako raznovrstan, kvalitetan i uzbudljiv program.