Kultura

Nastup FA Rumija za kraj godine

by Darija Marđokić | 22:12:2017 | 15:54:12

Folklorni ansambl Rumija održao je sinoć u punoj sali Doma kulture godišnji koncert. Predstavile su se sve grupe “Rumijaša” – najmlađi, djeca, srednja grupa, kao i prva i druga postava ansambla, osim dama, koje su concert posmatrale iz publike.
 
Koncert su započeli pjesmom “Sve ptičice zapjevale”, a potom je prva i druga postava odigrala splet igara iz Crne Gore. Nakon toga, najmlađi su se predstavili koreografijama “Crna Gora”, “Dunje ranke”, “Vranje” i  “Šumadija. Treći blok ponovo je bio rezervisan za prvu i drugu postavu, ali ovoga puta na repertoaru je bio splet igara iz Srbije. Posebnu pažnju privukla je Jovana Krgović, članica FA “Rumija” koja je a capella otpjevala “Kosovske božure”.
 
Na samom kraju koncerta, koji je trajao više od sat vremena, priređen je pravi spektakl. Svi Rumijaši, njih 200 odigrali su „Moravac“ i novogodišnji ples kojim su se zahvalili i svima čestitali Novu godinu.
 

Kako je kazao direktor i koreograf FA „Rumija“ Dražen Kaljević, koncert se razlikovao od prethodnih godina.
 
„Svi su navikli na specifične uvode kada su naši koncerti u pitanju. Ovog puta taj koncert je bio malo drugačije zamišljen, posvećen je lijepim i tradicionalnim vrijednostima, odnosno porodici. Tako smo sinoć moja drugarica i ja izašli sa dva dječaka i djevojčicom i predstavljali smo pravu crnogorsku porodicu. Naravno, tu je bio i barjaktar, kao i svi članovi prve i druge postave. Interesantno je bilo što smo se u prvom bloku predstavili sa spletom igara iz Crne Gore u različitim nošnjama i doživjeli velike ovacije publike. Puni smo utisaka, svi su oduševljeni koncertom. Ovom prilikom želim da se zahvalim svim članovima, jer da nije njih, ne bih ni ja bio tu gdje jesam, na velikoj podršci roditelja i prijatelja. Ovih dana nas čeka još posla do Nove godine, a onda pravimo pauzu i počinjemo od prvog februara u neke nove pobjede“, rekao je Kaljević.
 
U okviru koncerta, direktor Ski kluba „Bar“ mr Miodrag Banović je povodom mini-jubileja, pet godina postojanja FA „Rumija“, Kaljeviću uručio nagradu – besplatno zimovanje na Kopaoniku u apartmanima „JAT“ od 13. do 20. januara.