Kultura

VIDEO: Oleksij Molčanov na Zimskoj sceni Ljetopisa

by Vesna Šoškić, montaža Senad Sukalić | 29:12:2017 | 15:23:13

Ovogodišnju Zimsku scenu Barskog ljetopisa završio je veoma uspjeli koncert poznatog pijaniste Oleksija Molčanova, porijeklom iz Rusije. Izveo je kompozicije Lista, Mocarta i Rahmanjinova.
 
Oleksij Molčanov kao muzičar sazrijevao je i obrazovao se u Ukrajini, a zatim je put uspješne karijere nastavio nastupajući u cijeloj Evropi i sarađujući sa najeminentnijim muzičkim sastavima današnjice. Doselio se u Crnu Goru 1999. godine, a od 2000. radi na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

 
“Neke stvari su se desile slučajno, neke su bile stvar promišljenih odluka. Ja sada živim za ovu zemlju i radim za nju. Drago mi je što mogu da pomognem muzičko i uopšte kulturno napredovanje u Crnoj Gori”, kazao je nakon koncerta Molčanov.
 
Bio je to treći muzički program na Zimskoj sceni Ljetopisa, a prvi iz oblasti klasičnog stvaralaštva. Organizacioni tim na čelu sa selektorom Vladimirom Domazetovićem nastoji da afirmiše najbolje što trenutno imamo u ovoj umjetnosti, potencirajući najneposredniji susret publike i autora.

 
“Kroz ovakve festivale se može na jednom mjestu sakupiti određeni broj umjetnika koji mogu afirmisati i sebe i muziku koju trenutno izvode. To je mjesto na kojem se okuplja publika, što je mnogo bitno, posebno u našim uslovima, jer kroz svaki festival prolazi nešto što se zove duh i koncentracija muzike. Zato mi je drago, recimo, što baš ovaj festival živi. Izuzetno je što postoji i zimski program, jer se time izlazi iz okvira isključivo ljetnjeg događaja”, istakao je Molčanov, koji je bio zadovoljan svojim nastupom u sali Dvorca kralja Nikole.
 
Naredni muzički program Zimske scene Ljetopisa predviđen je za 1. februar, kada će biti priređen koncert džez muzike, a donijeće pravo osvježenje iz regiona. Po najavama, barskoj i crnogorskoj publici prvi put će se predstaviti atraktivan sastav - jedini takve vrste na našim prostorima.