Kultura

VIDEO: Promocija knjige hutbi imama Mujdina Miljaimija

by Vesna Šoškić; snimatelj Adi Karađuzović; montaža Senad Sukalić | 30:12:2017 | 16:51:34

U Islamskom kulturnom centru u Baru, povodom dvadeset godina rada glavnog barskog imama, efendije Muidina Milaimija, promovisana je njegova knjiga “40 odabranih hutbi iz džamije Selimija” koja sadrži poruke vjernicima, tokom vjerske službe, o moralnom i ispravnom životu.
 

Obilježavanje dvadeset godina rada glavnog imama ef. Muidina Milaimija u Baru poklapa se sa još jednim značajnim datumom - petnaestogodišnjicom polaganja kamena temeljca za izgradnju impresivnog vjerskog zdanja - džamije “Selimija” i Islamskog kulturnog centra.
 
“Efendija Milaimi dao je nemjerljiv doprinos njegovanju islamske kulture i tradicije, poštovanju vjerskih obreda, prosperitetu - ekspanziji vjerskog života , dobrim međuljudskim odnosima između sve tri konfesije, a u dvodecenijskom periodu njegovog službovanja sagrađena je Selimija, ali i obnovljeni mnogi drugi vjerski objekti na području Bara”, kazao je Suljo Mustafić, moderator večeri.
 
On je istakao da se Muidin efendija obraća hutbom, koja je kroz svoje poruke, za islamske vjernike okvir u kome se nalazi sadržaj i smisao njihovog razumijevanja svijeta i društvenih procesa, u tih sedam dana, koliko protiče od jedne do druge džume.
 

“U Baru sam primljen kao da sam rođen ovdje, zato sa velikim emocijama doživljavam ovo veče”, kazao je glavni barski imam Muidin Milaimi, koji je istakao da mu je drago što su promociji prisustvovali i vjerski velikodostojnici pravoslavne i katoličke crkve. “Ja Bar volim i nastaviću da radim zajedno sa svim ljudima ovdje i pripadnicima svih konfesija, koji su me lijepo prihvatili. Mogu da se zahvalim svima na saradnji i podršci”, kazao je Milaimi.
 
“Hutbe - predavanja koja se održavaju samo petkom su strogo vjerske poruke kojima sam uvijek pozivao vjernike, mirnim tonom, da je naša vjera vjera mira i da moraju dokazati to cijelom svijetu, i pozivam sve ljude da mirno, dostojanstveno, zajedno živimo bez razlike kako se ko zove. Posebno sam apostrofirao  u ovoj knjizi riječi Božjeg poslanika ‘Ko ubije nedužnog čovjeka, kao da je pobio cijeli svijet’”, kazao je za Radio Bar i Bar Info glavni barski imam Muidin Milaimi.
 
“Islam, odnosno izražavanje te vjere, danas se često devijantno tumači, pa je izložen diskriminaciji, a Muslimani stigmatizirani. Moramo odvajati zabludu od istine i uvijek tražiti nit koja spaja ljude zarad skladnog života”, kazao je prof. Suljo Mustafić, koji je naglasio da je efendija Milaimi upravo jedan od tih koji beskompromisno osuđuje nasilje nad Muslimanima, ali i svim drugim narodima.

 
Na promociji knjige govorili su i recenzent mr Senad Alibašić, predsjednik Islamske zajednice Bar Ćazim Alković, i u ime reisa IZCG Fuad Čekić - direktor Medrese u Podgorici.
 
“Islam nije zanemario značaj riječi, štoviše - čitavu je svoju civilizaciju utemeljio na riječi. Hutbe iz ove Milaimijeve knjige laganim stilom, lako razumljivim za svakoga, tretiraju aktuelne teme koje se tiču nas, a autor nas kroz njih podsjeća na univerzalne vrijednosti koje odlikuju islam”, kazao je Alibašić.
 
“Bog je dao da uz Božji govor jedan dio preostane za ono čovjekovo, da učitelj kaže nešto o vjeri”, to su hutbe, naglasio je Fuad Čekić.
 
Ćazim Alković, predsjednik Islamske zajednice Bar, kazao je da “samo obrazovana i prosvijećena zajednica može slobodno da praktikuje svoju religiju, a uz to da uvažava sve druge i da sa svima gradi bolji ambijent u našem gradu”.
 
Glavni barski imam Muidin Milaimi rođen je u Prizrenu, na Kosovu, prije 46 godina. Školovao se u Prištini i Kairu, a završio je Teološki fakultet.
 

Publika je na promociji vidjela i dokumentarni film o dvodecenijskom vjerskom radu i aktivnostima efendije Milaimija, a ovom svečanom događaju su prisustvovali, uz glavnog barskog paroha Slobodana Zekovića i nadbiskupa Roka Đonlešaja, i predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić, predsjednik Skupštine opštine Radomir Novaković, predstavnici ambasade Republike Turske, Mešihata Islamske zajednice, efendije i imami iz Bara, Ulcinja i Podgorice, kao i brojni vjernici i poštovaoci Islamske zajednice Bara.