Kultura

Glamočak predstavljen u lionskom Muzeju umjetnosti

by VIJESTI | 01:02:2018 | 11:29:35

Crnogorski vajar, Zlatko Glamočak, predstavljen je francuskoj publici u okviru serije predavanja o umjetnosti “Pogled jednog kritičara (Regard d'un critique)" koja se održavaju u muzeju “Musee de beaux arts” u Lionu.
 
“Moram da priznam da ovu konferenciju doživljavam kao duboko priznanje i kao rehabilitaciju figurativne skulpture, tim prije što u Francuskoj, na polju skulpture, djeluje više desetina hiljada skulptora”, izjavio je Glamočak.
 
Likovni kritičar i komesar blok predavanja, Kristian Nurberger, je drugo predavanje posvetio vajarima, pod nazivom “Veliki savremeni vajari (Les grands sculpteurs contemporains)”. Nurberger je na tom predavanju posijetiocima i profesionalnoj publici predstavio lepezu stvaralaštva dvadesetak skulptora koji su svojim djelom prisutni u Francuskoj. Između ostalih, predstavio je i cmogorskog skulptora Zlatka Glamočaka opisavši ga kao individualca koji je ostao vjeran “figurativnom izrazu, koji ponovo porađa humanističke i spiritualne vrijednosti u skulpturi”.
 
“Glamočak kao skulptor ogoljuje već ogoljeno tijelo, mrvi sve naše iluzije”, kazao je Nurberger.
 
Izložba, koju je pariski “Mond” opisao kao usamljenu i jedinstvenu, nedavno je završena, a vidjelo ju je više od 70 hiljada posjetilaca.
 
Prva konferencija iz ciklusa “Pogled kritičara” bila je posvećeno velikom njemačkom slikaru, ekspresionisti Emilu Noldeu, a zatim i nizom drugih. Jedna od njih bila je posvećena i jednom od najznačajnijih poslijeratnih crtača u francuskoj čije je crteže praktično nemoguće kupiti, Fred Duu, koga je vezivalo i dugogodišnje prijateljstvo sa Dadom.
 
Posljednja konferencija bila je posvećena pjesniku, slikaru i crtaču, ali i piscu eseja o umjetnosti Anriju Misou.
 
Nurberger je predstavio Glamočakove skulpture i u okviru predavanja “Umjetnost, tijelo i trangresijana” u Francuskoj akademiji nauka i umijetnosti, gdje su se Glamočakova djela našla među 25 figurativa od Edvarda Munka, Pikasa, Van Goga, Egona Šilea, Anri Misoa.

Pored više izložbi, u kojima su među selektovanim radovima bili Glamočakovi, često su se našla i djela još jednog crnogorskog umjetnika, Dimitrija Popovića.
 
Muzej u Lionu osnovan je osam godina nakon čuvenog Luvra 1881. godine, a njegova bogata kolekcija izložena u 70 izlagačkih prostora daje mu mjesto kao jednom od najznačajnijih, ne samo u Francuskoj već i u Evropi.