Kultura

Domazetović: I dalje čekam objašnjenje zašto sam smijenjen

| 07:03:2018 | 19:43:44

Povodom smjene sa mjesta selektora muzičkog programa “Barskog ljetopisa”, javnosti se obratio saopštenjem profesor Vladimir Domazetović.
 
“U iščekivanju profesionalnog, odgovornog i istinitog objašnjenja zbog čega je došlo do odluke da više ne budem urednik muzičkog programa ‘Barskog ljetopisa’, a poslije punih petnaest godina, osjećam odgovornost kako prema svojoj profesiji, tako i prema svojim sugrađanima i sebi da saopštim sledeće:
 
Sa velikim zadovoljstvom i ponosom obavljao sam posao muzičkog urednika jer je ‘Barski ljetopis’ festival uz koji sam i na kojem sam umjetnički i profesionalno zrijevao. Uvijek sam isticao da su ‘Barski ljetopis’ i Barani konačno dočekali svojih ‘5 minuta’ i da se trud i napor koji su ulagani u proteklih 29 godina, ne samo da se Festival održi u životu na, u regionu prepoznatljivom nivou, već i da iz godine u godinu bude sve kvalitetniji i bliži sluhu publike, isplatio. Moram istaći da je u dugom nizu godina uz veliko pregalaštvo menadžmenta, i moje lično Ljetopis u okviru muzičkog programa ugostio respektabline orkestre kao što su: „Virtuosi di Praha’, Londonski simfonijski orkestar, Crnogorski gudački orkestar, Italijanski gudački orkestar, kao i soliste iz Crne Gore i regiona, i svjetski priznate umjetnike, od kojih ovom prilikom izdvajam: V. Tretjakova, V. Viardoa, A. Ljubimova, A. Rudina i mnoge druge. Posebna pažnja uvijek je bila posvećena barskim umjetnicima sa akcentom na mlade muzičare koji su tragali za svojim stvaralačkim izrazom kroz interpretaciju muzike svjetskih muzičkih velikana upravo pred festivalskom publikom. Krunom te inicijative smatram prošlogodišnji prvi koncert učenika barske muzičke škole na ‘Barskom ljetopisu’.
 
Prošlogodišnji muzički program ‘Barskog ljetopisa’ je sadržavao 16 koncerata koji su organizovani sa manje od 10 odsto ukupnog budžeta festivala. Program je na konferenciji prilikom zatvaranja Festivala ocijenjen najpozitivnijom kritikom od strane novinara i stručne publike. Takođe, i sami organizatori isticali su uspješnost muzičkog programa, posebno u odnosu na simboličan budžet koji je bio opredijeljen za njegovu realizaciju.

Stoga, moram da priznam da sam bio iznenađen odlukom direktorice Popović da na narednom festivalu broj koncerata klasične muzike bude prepolovljen. Osim toga, nisam se mogao složiti sa objašnjenjem da su Barani prestali da budu zainteresovani za koncerte klasične muzike, koji su bili i ostali, po ocjeni uglednih novinara i hroničara ove manifestacije kulture, zaštitni znak festivala, i da ih, naprasno, više interesuje džez. I pored velikog napora i upornih pokušaja da objasnim da nikada dva različita muzička žanra nisu postojala jedan na štetu drugog i da bi koncerte džez muzike trebalo uvesti posebno, kao još jedan segment festivala, a ne nauštrb broja koncerata klasične muzike, jer budžet svakako ne predstavlja problem za takvu vrstu inovacije, nisam naišao na razumijevanje. U nemogućnosti da objasnim nešto što je muzička azbuka, pristao sam na kompromis i napravio selekcije oba muzička žanra i još prije par mjeseci organizatorima predočio skoro potpuno zaokružen muzički program za naredni festival, a po sugestiji organizatora, a na koji niko nije imao nijednu riječ primjedbe.

Moje iznenađenje je bilo tim veće kada sam iz medija saznao za ‘proizvoljne’ razloge zbog kojih više nisam urednik muzičkog programa. Ono što me posebno iznenadilo jeste činjenica da sam blagovremeno uputio mejl sa molbom da mi se dostave u pisanoj formi konkretni razlozi, ali ni do trenutka pisanja ovog saopštenja nisam udostojen odgovora”, kaže su u saopštenju pijaniste Vladimira Domazetovića.