Kultura

VIDEO: Crnogorski simfonijski orkestar za otvaranje Ljetopisa

by Vesna Šoškić, photo Studio Petović, snimatelj Ivo Gojnić, montaža Senad Sukalić | 17:06:2018 | 16:41:47

Koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, koji je premijerno nastupio u Baru na Šetalištu kralja Nikole, otvorena je prestižna manifestacija kulture i umjetnosti - Barski ljetopis. Do 12. avgusta, do kada traje festival, publika će moći da pogleda 75 programa iz oblasti književnosti, muzike, pozorišta i likovne umjetnosti. Otvaranje je upriličeno uz podršku AD “Marina” i u saradnji sa Muzičkim centrom Crne Gore.
 

Pod dirigentskom palicom maestra Grigorija Kraska, Crnogorski simfonijski orkestar izveo je program popularne klasične muzike i izvanrednim muziciranjem oduševio publiku. Šetalištem kralja Nikole odjekivali su pasaži iz opere “Karmen” Žorža Bizea, “Manon Lesko” Đakoma Pučinija, Johana Štrausa “Slijepi miš”, “Romansa” iz filma “Obad” Šostakoviča, Bedžiha Smetane “Tri plesa iz prodane nevjeste”...
 
“Raduje nas što smo prvi put u Baru i na Ljetopisu, prepoznatljivoj i prestižnoj manifestaciji. Iznad svega raduju nas pozitivne reakcije publike, koja ocjenjuje da je festival otvoren na način kako zaslužuje i koji najavljuje dva zaista bogata umjetnička mjeseca”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Žarko Mirković, direktor Muzičkog centra Crne Gore, koji je naglasio da vjeruje da je ovo samo početak jedne duge i uspješne saradnje - “Nadam se da će Bar naći snage  da svoj Dom kulture, koji je inače odlično postavljena dvorana, renovira i dovede u stanje da može da se koristi i zimi i ljeti, što bi značilo da možemo češće da dođemo ovdje”.
 

Direktorica Barskog ljetopisa Ksenija Popović objasnila je da je fokus ove godine stavljen na muzički program i njegovu revitalizaciju, te je, kako je istakla, bilo prirodno da festival bude otvoren ovako spektakularnim muzičkim koncertom.
 
“Prošli, jubilarni Barski ljetopis otvorili smo u skladu sa konceptom pratećeg programa - da umjetnost traži publiku, a ovoga puta bio je to veliki koncert klasične muzike u divnom ambijentu, što je publika, vidjeli smo, prepoznala i nagradila. Do 12. avgusta očekuje nas niz likovnih, muzičkih, književnih i pozorišnih programa, uz prateće sadržaje i pozorišnu produkciju Ljetopisa. To govori da će barska publika i gosti našeg grada imati što da vide. Posebno nam je važno, zbog pozicioniranja festivala na regionalnoj sceni, sve veće prisustvo stručne javnosti iz drugih gradova i pozitivne ocjene”, kazala je direktorka Popović, koja je najavila svake večeri, osim petka, programe na festivalskoj sceni.
 
“Petkom su koncerti ‘Ljeto sa zvijezdama’ Turističke organizacije, zato je to slobodan dan Ljetopisu, jer nijesmo željeli da se programi preklapaju, sa jednim izuzetkom i zajedničkim programom sa lokalnom Turističkom organizacijom. Radi se o koncertu rok-opere novosadskog BIG benda, koja je hit u regionu i koja će premijerno biti izvedena u Crnoj Gori, upravo u Baru, na Barskom ljetopisu. Za nas je posebno važna i naša pozorišna produkcija, predstava ‘O miševima i ljudima’, rađena po noveli Džona Stajnbeka, u režiji Dina Mustafića. Probe su u toku u Gradskom pozorištu u Podgorici i vjerujem da će se ova pozorišna postavka izuzetno dopasti publici”, kazala je direktorica Ksenija Popović.
 

Programi će se odvijati uobičajeno na više festivalskih scena, u Dvorcu i parku Dvorca kralja Nikole, šetalištu, galeriji, Starom Baru, tvrđavi Besac, a ono što je novina jeste stara, ali preuređena Ljetnja scena Doma kulture.
 
“Taj prostor je veoma potreban, ali je bio krajnje neuslovan. Opština Bar i Kulturni centar uložili su sredstva u njegovo renoviranje, tako da smo dobili od ove godine svježe okrečenu i uređenu scenu,od 150m2, sa backstageom i kupatilima. To će omogućiti da u Baru vidimo, već od ovoga ljeta i mnoge velike predstave. Planirali smo i preuređenje scene u Starom Baru, ali za to nije dobijena dozvola, jer taj prostor pripada posebnoj arheološkoj cjelini i tretira se u skladu sa tim”, objasnila je Popović.
 
Potpredsjednik barske Opštine Dušan Raičević, koji je govorio na otvaranju Ljetopisa, naglasio je da festival od prošlogodišnjeg, jubilarnog izdanja ima jedinstven koncept koji umjetnost nudi svima, a XXXI otvorio je ministar kulture u Vladi CG Aleksandar Bogdanović.
 

“Nakon vrlo uspješne implementacije nove dimenzije i prezentacije barskog kulturnog ljeta realizovane tokom prošlogodišnjeg, jubilarnog izdanja Ljetopisa, pozitivne vibracije ljeta u formi riječi i djela prenijete su i na zimsku scenu koja je vedrila naš grad sve do kraja maja, večeras nastavljamo otvaranjem ove velike mediteranske fešte vedrog duha, pokreta i riječi”, kazao je Raičević.
 
Ministar Bogdanović naglasio je da Bar sa Barskim ljetopisom ima jednu od najznačajnijih ljetnjih scena na kulturnoj mapi Crne Gore.
 
“Svojom koncepcijom i trajanjem ovaj festival umnogome je odgovorio na istorijsku zadatost u kojoj su sažeti kodovi kulture, duhovnosti i običaja, slagani vjekovima na ovom priobalju i njegovom zaleđu. Publici Barskog ljetopisa ponuđen je jedinstven i dinamičan koncept ljetnje kulturne scene. Ovogodišnji program pokazuije da se prilikom njegovog koncipiranja težište stavilo na aktuelna kretanja u umjetničkom stvaralaštvu regiona, koja dubinski ispituju neuralgije ovog prekretničkog vremena, što je najprisutnije u pozorišnom i književnom segmentu festivala. Posebne pohvale zavređuje prateći program u kome je planirano niz akcija koje prezenterski koncept pomjeraju ka onom interaktivnom, čime se brišu granice između umjetnika i publike, kreacije i posmatranja”, kazao je ministar Bogdanović.
 
Ministarstvo kulture je, uz Opštinu Bar i Turističku organizaciju, pokrovitelj Barskog ljetopisa.
 
Nakon književne večeri Dušana Vesića i prezentacije knjige “Magi – kao da je bila nekad”, prve večeri nakon otvaranja, Ljetopis će biti nastavljen Festivalom crnogorskih horova, 18, 19. i 20.juna, takođe na šetalištu kod gradske marine.