Kultura

Knjiga o Margiti Stefanović za početak Barskog ljetopisa

by Silvija Vukelić | 18:06:2018 | 16:54:48

Književni program XXXI Barskog ljetopisa otpočeo je sinoć crnogorskom premijerom knjige rock novinara Dušana Vesića „Magi - Kao da je bila nekad“.
 
Publika u parku Dvorca pored Knjaževe bašte je iz zanimljivog razgovora autora sa moderatorom Željkom Milovićem, novinarom i publicistom, saznala brojne detalje turbulentnog i tragično završenog života Margite Stefanović, klavijaturistkinje čuvenog rock sastava „EkV“ i heroine jugoslovenskog rokenrola.
 
Obojica su je poznavali iz različitih perioda. Sarađivali su tokom nastajanja knjige, pa je književno veče zapravo bio razgovor dvojice prijatelja koji su Margitu posebno cijenili i poštovali.

 
“Ja ne vjerujem da će publika Magi voljeti više ili manje zbog toga što piše u knjizi, ali sam siguran da će bolje razumjeti umjetnost koju je stvarala”, potencirao je Vesić.
 
Na promociji je bilo riječi o najintimnijim patnjama i događajima koji su na Margitu imali razorno dejstvo, koji su je gurnuli u svijet droga već kao djevojčicu, te presudno usmjerili njenu budućnost ka propasti. Djetinjstvo koje je provela u sjenci majke, koja je imala neiskazivu potrebu da kontroliše Magi, bilo je već dovoljno mučno. U kombinaciji sa ogromnim talentom koji je imala kao apsolutni sluhista, vidjelo se odmah da priča o njenom životu možda neće biti najsrećnija koja će se ispričati, ali hoće biti nesvakidašnja i neobična.
 
“Ona je uvijek zanimljiva tema. Biće još knjiga o njoj, ali mislim da bez ove teško da je moguće napraviti dobru sljedeću. Nadam se da ćemo saznati neke stvari koje su možda još važne, a koje ja možda nisam saznao. To će značiti i da je neko od svjedoka riješio da progovori. Ja ne mislim da sve znam i da sam došao do kraja. Naprotiv, duboko sam svjestan da sam neke stvari samo zagrebao”, kazao je Vesić, istakavši da je priča o Margiti i EkV ujedno priča o kraju tzv. srednje klase “koja je bila najznačajnija tekovina Brozovog doba. Njen kraj značio je kraj Jugoslavije”.

 
Željko Milović je poznavao Margitu iz post EKV vremena, učlanio je u barsko udruženje književnika “Ars antibari” i bio karika njenog vrtoglavog uspona i pada sa našim prostorima.
 
“Kako je krenuo rad na knjizi, vidjelo se zašto je neuobičajena. Zato što je čovjek koji sjedi pored mene odlučio da prvi put napiše knjigu brutalno otvorenu, iskrenu i realnu, o Beogradu osamdesetih i devedesetih i svemu što se tada dešavalo.To je u isto vrijeme i knjiga koja Margitu prikazuje kao brilijantnog muzičara, koja u svakom bendu u kom gostuje odradi sve onako kako treba, pa i u EKV svira tačno koliko treba, ni manje ni više. Radi se o odličnom arhitekti, o djevojci koja je  pisala svoja razmišljanja i pravila neku vrstu dnevnika na način na koji niko drugi nikad nije radio i djevojci koja je u EkV ušla iz inata, ali je bez koje bi bilo kakva postavka EKV ili zvuk EKV bio potpuno besmislen”, kazao je Milović, koga je Vesić apostrofirao kao glavnu osobu koja je uticala na konačan izgled knjige sugestijama, informacijama i pisanjem pojedinih segmenata.
 
“Magin posljednji samostalni koncert sa projektom ‘Gradovi crvene noći’ bio je u Kotoru, negdje u junu 2001. godine. Nismo uspeli da utvrdimo tačan datum. Mislim da je značajno što smo večeras ovdje i zato što se ta njena, na žalost kratka književna karijera, događala upravo u Baru, u tom udruženju koje je objavilo nekoliko zbornika i u kojima je ona objavljivala svoje priče. Zato sam ja izuzetno ponosan što smo večeras ovde na ‘Barskom ljetopisu’”, dodao je Vesić.

Selektor književnog programa Milun Lutovac je istakao da su prilikom odabira programa “vodili računa o koncepciji, strukturi, samom ritmu i želji da različite senzibilitete, stvaralačke nerve i inspiracije, povežu tako što će kombinaciju onog što se piše i onog što se na neki drugi način doživljava koristiti kao neku vrstu sinergije”. U dosadašnjem iskustvu to se pokazalo kao dobro rješenje jer, kako smatra on, tada publika može da lijepo doživi sve ono što pripada staralaštvu.

 
“Književni program Barskog ljetopisa smo danas započeli svojevrsnom crnogorskom ekskluzivom i to knjige koja je kao rijetko koja druga do sada ustalasala prostor bivše Jugoslavije, naročito onih koji su bili i ostali ispisnici rock generacije, onih koji su muziku doživljavali kao način života, kao kredo, a ne kao puku zabavu”, kazao je Lutovac.
 
Autor biografije “Magi – Kao da je bila nekad” Dušan Vesić je rođen u Beogradu 1959. godine. Smatraju ga jednim od najvažnijih rock-novinara Jugoslavije u periodu od 1980. do 1990. godine. Pisao je za gotovo sve relevantne novine i časopise tog vremena promovišući rock-kulturu. Bio je urednik za domaću scenu u časopisima “Rock” i “Pop Rock”. Bio je direktor festivala zabavne muzike “Beogradski šlager – Menadžer” (1992–1995). Od 1996. godine bavi se video-produkcijom. Autor je kultnog dokumentarnog TV-serijala “Rockovnik” (40 epizoda) i TV-serije i filma “EKV – Kao da je bilo nekad”. Živi u Beogradu.