Kultura

Izložba radova Veliše Lekovića u Petrovcu

by Ivanka Leković, photo: Radomir Petrić | 14:07:2018 | 15:02:32

Sinoć je u galeriji “Marko K. Gregović” u Spomen-domu “Crvena komuna” u Petrovcu otvorena izložba “Veliša i zavičaj” poznatog barskog umjetnika Velimira Veliše Lekovića, iz fundusa barske galerije koja nosi njegovo ime.
 

Ovo je bio nastavak saradnje dvije komšijske kulturne institucije, koje do ove godine nisu imale takvu vrstu komunikacije.
 
“U Velišinom slikarstvu pejzaž i prostor, posebno zavičajni, ono su suštinsko i postojano iz čega izviru njegova dva osnovna likovna elementa, pratioci svih kasnijih samostalnih vizija - boja i svjetlost”, zapisao je, pored ostalog, o postavci upravnik barske galerije mr Milun Lutovac, idejni pokretač uz Dragana Mijača Brileta, čijem je angažovanjem i došlo do sinoćnje izložbe.
 

Govoreći o Veliši kao velikom slikaru “od koga je veći samo Veliša kao čovjek jakih moralnih normi i shvatanja”, izložbu je otvorio barski publicista i književnik Željko Milović.
 
“Da je živio u Americi, priče o Veliši bi se dokopao Holivud i snimio blockbuster, jer je njegov život rođen za scenario za film. Riječ je o dječaku koji je u osmoj godini sam bez novčića u džepu došao iz Crne Gore u Italiju da traži oca, o mladiću koji je učestvovao u beogradskim demonstracijama i štrajkovima, o partizanu čijim je pregovorima smanjen broj partizanskih i italijanskih žrtava u rano jutro ustaničko 13. jula, o slikaru koji je ilustrovao prvi crnogorski poslijeratni bukvar, o specifičnom neformalnom profesoru barske Gimnazije, o ljubitelju prirode koji je podigao kuću gdje niko nije htio i nikog nije bilo – na šušanjskoj obali...”, govorio je, pored ostalog, Milović.
 

Izložba radova Veliše Lekovića, čijem je otvaranju prisustvovala i njegova kćer Vesna, biće otvorena do 3. avgusta, kada se ponovo vraća u Bar, u matičnu galeriju.