Kultura

VIDEO: Hor Antivari musica na festivalu duhovne muzike

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Zoran Milošev | 09:08:2018 | 13:46:34

Barski kamerni hor "Antivari musica" prvi je horski ansambl iz Crne Gore koji je učestvovao na Međunarodnom festivalu duhovne muzike, koji je održan od 26-31. jula na ruskom ostrvu Valam.

 
Prve večeri izveli su duhovne kompozicije, a druge je, prema programu festivala, bilo predviđeno da koncertom svjetovne muzike predstave zemlju iz koje dolaze. Boravak u Rusiji podrazumijevao je obilazak Sankt Petersburga i druženje sa kolegama na trodnevnom krstarenju rijekom Nevom.
 
Lijepe utiske sa ovog putovanja prenio nam je osnivač, dirigent i umjetnički rukovodilac hora mr Miro Kruščić.
 
Hor Antivari musica osnovan je 2006. godine u Baru, povodom obnove nezavisnosti Crne Gore. Od tada je postao prepoznatljiv na muzičkoj sceni po autentičnom izvođenju duhovnih i svjetovnih kompozicija, obradi tradicionalne, ali i filmske i moderne muzike, kao i originalnom koreografskom nastupu. Za dvanaest godina imao je preko dvijestotine koncerata u zemlji i inostranstvu.

 
"Vratili smo se puni utisaka. Bio je to festival na vrlo visokom nivou, nastupili su horovi iz Rusije, Bjelorusije, Mongolije, Grčke, Finske... Svi koncerti su se održavali na otvorenom prostoru, a pratilo ih je na hiljade ljudi. Ostrvo Valam Rusi nazivaju svojom ‘Svetom gorom’, jer je tamo kompleks od skoro tridesetak manastira i to smatraju jednim od svojih najsvetijih i najduhovnijih mjesta. Priroda je divna, fascinantan je i taj duhovni osjećaj, ukomponovan sa muzikom i brojnom publikom, koja sa posebnim senzibilitetom prati svaki nastup. Sve u svemu, neponovljiv doživljaj", kazao je za Radio Bar i Bar info profesor Miro Kruščić.
 
Za članove hora bilo je zanimljivo slušati kolege i horove sa dugom tradicijom u izvođenju duhovne muzike, a kako su nam kazali, za njih je najupečatljiviji bio nastup mješovitog ansambla iz Bjelorusije.
 
Boravak u Rusiji za Barane je bio dodatno inspirativan i sadržajan, jer su posjetili i nekadašnju prijestonicu Ruskog carstva, značajan evropski kulturni centar, čiji je centralni dio pod zaštitom Unesco- Sankt Petersburg. Grad na ušću Neve obišli su i kruzer brodom, sa kolegama, što im je donijelo nova iskustva i pričinilo poseban ugođaj.
 
Nakon toga i nastupa na Barskom ljetopisu i "Ljetu sa zvijezdama", hor Antivari muzika spreman je za novu jesenju sezonu i nove turneje. Pred njima je i put u Kinu, koji sa nestrpljenjem očekuju.

 
 
“ Željeli smo da Bar ima svoj kamerni hor i nešto autentično. Za sada imamo 30 članica u ženskom i 16 u mješovitom horu. Opstajemo zahvaljujući podršci Ministarstva kulture, opštine Bar, barske Muzičke škole u kojoj radim kao profesor, ali i pojednih privrednika-donatora. Nastojaćemo i dalje da to opravdamo i na najbolji način predstavljamo i naš grad i državu. Otvoreni smo za sve koji žele da nam se priključe", istakao je mr Miro Kruščić, rukovodilac i dirigent hora.
 
Kao solisti na Festivalu u Valamu nastupili su bariton Stefan Stešević i Jovana Vukazić.