Kultura

Nova zbirka poezije Labuda Lončara

by Željko Milović | 10:08:2018 | 19:12:02

Pjesnik iz Bara Labud Lončar objavio je četvrtu knjigu poezije, pod imenom “Ako prećutim pjesmu”.
Izdavač je “Nekazano” – međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika iz Bara. Ovo je njihovo osamnaesto publikovano djelo.

 
Lončar je do sada objavio poetske zbirke “Rođenje suze”, “Ostavljanja” i “Na poleđini sna”.
 
“Poslije objavljivanja moje treće knjige na ‘Amazonu’, mnogi moji prijatelji su mi se javili i tražili da im poklonim ili da kupe moje knjige. Narudžbe sa ‘Amazona’ su dosta skupe i čeka se do desetak dana. Zbog tih činjenica, ali ipak imajući u vidu činjenicu da za ‘zapadni svijet’ pjesnik koji se ne može naći na ‘Amazonu’ kao da ne postoji tj. kao da nije objavio ništa, i na nagovor svojih prijatelja, odlučio sam se za objavljivanje ove četvrte knjige pod naslovom ‘Ako prećutim pjesmu’”, rekao je za Bar Info Labud Lončar.
 
Nova knjiga sadrži 87 pjesama u tri ciklusa: “Ako prećutim pjesmu”, “Dođi mi” i “Na putu sa sjever”.
 
“Pobeda nad nekim ili nečiim nije cilj pesnika, već pronaći se i uzdići. Neko ko ima već svoje mesto pod suncem i čiji vidik spaja trajanja tačke u jedno, tvorčevu ulogu ne glumi, niti oponaša, on je živi. Pod imenom velikog stvaraoca. Objediniti sva svetla u snop svetlosni i živeti san, a pritom sačuvati poleđinu istog, znači biti Labud N. Lončar i verovati u poetsku imaginaciju, povoditi se njom kao linijom vodiljom. Kroz plovidbu nepregledom pučine, pesnik traga za dostignućima što dosežu samo odabrani. U plamenom sazvučju reči, bogatstvo izraza i umeće pesnika da poveže ceo kosmos sa jednim jedinim trenutkom, opevanim na raznovrsne načine, oblikovani vizijom samo njemu znanom, ekspresija dostiže pun efekat u svom svetlosno-čulnom aspektu: ‘U nedrima noći / Kuca strašljivo srce / Dok skupljam opale zvezde / Svu noć kišnu / I stavljam ih / U tvoje oči’”, napisala je povodom nove Lončarove knjige pjesnikinja iz Beograda Vesna Kerečki Šarac.