Kultura

Koncert Vladimira Milera posljednji na Ljetopisu

by p.r. služba Ljetopisa | 12:08:2018 | 15:50:03

Završni koncert muzičkog segmenta “Barskog ljetopisa” bio je nastup poznatog ruskog vokaliste, Vladimira Milera, koji se predstavio u pratnji mlade sopranistice iz Srbije Aleksandre Jovović. Za klavirsku pratnju bio je zadužen Mihail Buzin, takođe iz Rusije.
 
Vladimir Miler je jedan od rijetkih vokalista na svijetu koji posjeduju opseg glasa basso-profundo, što je izuzetno dubok bas. Iako je za ovdašnje ljubitelje operskog pjevanja priredio osamdesetominutni repertoar, koji je obuhvatio kompozicije autora, kao što su Čajkovski, Musorgski, Rahmanjinov i mnogi drugi, naglasio je da za njegov opseg glasa ne postoji puno originalno napisanih djela. 
 
“Vrlo je malo repertoara napisano za basso-profundo, tj. specifično nizak bas, glas kojim ja pjevam. Zato ne mogu sebe nazvati ni klasičnim operskim pjevačem”, kazao je Miler nakon koncerta.
 

Njegove atraktivne nastupe prati publika iz cijelog svijeta. Trenutno radi u čuvenom Marinskom teatru, u Sankt Petersburgu. Milerov talenat omogućio mu je međunarodnu muzičku karijeru, pa njegovo ime nije nepoznato u Rusiji, Estoniji, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Holandiji, Luksemburgu, širom Balkana i u SAD, između ostalih. Pored svih velikih koncertnih hala u kojima je nastupio, festivali kao što je “Barski ljetopis“ daju poseban doprinos operskom pjevanju.
 
“Ovakav je festival je svakako dobar za razvijanje operskog pjevanja, posebno kada se izvodi na otvorenoj sceni kao što je vaša, jer ljudi šetaju, pa se zaustavljaju i ostaju da slušaju muziku. Bilo ko od operskih pjevača koji bude pozvan, doći će da nastupa ovdje, jer je ovo lijepa satisfakcija i za umjetnost i za kulturu”, dodao je Miler.