Kultura

Knjiga o Magi promovisana u KIC-u

by Ivanka Leković | 12:09:2018 | 20:01:50

Knjiga “Magi - kao da je bila nekad”, koja je u Crnoj Gori premijerno promovisana u našem gradu, prezentovana je sinoć u KIC-u “Budo Tomović” u Podgorici. Riječ je o djelu posvećenom jugoslovenskoj rock heroini, “magičnoj Magi”, klavijaturistkinji sastava “Ekaterina velika”, članici Udruženja književnika “Ars Antibari” iz Bara, Margiti Stefanović.
 
Multimedijalna sala je bila mala da primi zainteresovane koji su o Maginom životu, vanserijskoj genijalnosti u raznim granama umjetnosti, ali i životu od sjaja do bijede sa tragičnim završetkom, željeli da čuju “iz prve ruke”, od autora Dušana Vesića, njenog prijatelja, jednog od najpoznatijih jugoslovenskih rock novinara.
 

Direktorica KIC-a mr Snežana Burzan se osvrnula na vlastito sazrijevanje kroz muziku “Ekaterine Velike”, a kroz vizuru Titograda osamdesetih, napomenuvši da je to “možda jedini grad gdje je zbog nedovoljnog interesovanja otkazan koncert EkV, ali ga sada krasi mural sa Milanovim likom i njegovim stihovima, što znači da su stvari malo drugačije”.
 
Novinar i publicista Vanja Kovačević uporedio je Vesićevu knjigu i Margitin život uopšte sa Borhesovom “Pješčanom knjigom”, naglasivši da je Vesićeva knjiga potresno svjedočanstvo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Njegov kolega, ključni saradnik na izradi knjige, Željko Milović, govorio je o danima u kojima je Margita postala dio barskog udruženja književnika, rekavši da je bila “dr Jeckyll u liku nevjerovatno brižne prijateljice, svestranog apsolutnog sluhiste, talentovanog arhitekte i maštovitog pisca, i mr. Hyde u liku narkomana koji uništava najprije svoj život, a onda, kao i svi zavisnici, i živote oko sebe”.
 
Autor knjige Dušan Vesić je, odgovarajući  na pitanja, rekao da “uopšte ne može da zamisli šta bi ona radila danas”.
 
“Vjerovatno bi danas imala nacionalnu penziju i dobijala bi tantijeme od besomučnog puštanja EKV-a u svim situacijama, ali teško, ona se već nije snalazila na kraju onog i početku ovog vremena”. Po njegovim riječima, glavna poruka knjige je da se mora razgovarati o problemima i da ne treba čekati da eskaliraju kako bi se počelo s njihovim rješavanjem. “Da iskren budem, najviše bih volio da ovu Maginu biografiju pročitaju majke. Ko je čitao knjigu, zna zašto to kažem”, zaključio je Vesić.
 

Dodatnu emociju u publici izazvali su muzičar Sreten Radulović koji je na gitari podsjetio na neke od kultnih “EkV” hitova, i pjesnik iz Bara Srđan Leković, nekadašnji član Udruženja knjiuževnika “Ars Antobari”, koji je recitovao “Klavir”, jednu od dvije pjesme posvećene njoj. Moderatorkinja večeri bila je Tanja Rađenović Stanojević, a prije same večeri emitovan je kratak film u kome glumci Boda Ninković, Olivera Ježina, Marijana Mandić i Ivan Nikolić čitaju birane djelove iz knjige.
 
Čitava promocija knjige “Magi - kao da je bila nekad” mogla je da se prati putem live streama na facebook i instagram stranici KIC-a.