Kultura

Retrospekcija Ilije Šoškića u Beogradu i Novom Sadu

by DNEVNE NOVINE | 28:09:2018 | 11:04:50

Retrospektivna izložba radova Baranina Ilije Šoškića, naslovljena “Akcione forme”, biće otvorena u Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu i Muzeju savremene umjetnosti Vojvodine 12, odnosno 13. oktobra.
 
Kustosi postavke su Zoran Erić i Nebojša Milenković Novi. Riječ je o prvoj izložbi koju dva muzeja zajednički rade i koja će se istovremeno prezentovati publici u Beogradu i Novom Sadu, s kustoskom koncepcijom osmišljenom i prilagođenom izlagačkim prostorima oba muzeja.
 
“Ilija Šoškić je autentičan autor prve generacije jugoslovenskih umjetnika koji su stvarali u duhu novih umjetničkih praksi i otelotvorenje avangardističkog sna o umjetniku koji na kraju sam postaje vlastita umjetnost. Istovremeno pripadajući i djelujući u različitim kulturama (evropskoj, italijanskoj, jugoslovenskoj, crnogorskoj, hrvatskoj, srpskoj) Ilija Šoškić je uspio da ostane ono što je bio i na početku karijere - gerilac koji ne želi da bude eksploatisan”, najavljuju organizatori.

 
Ilija Šoškić je rođen u Dečanima 1935. godine. Umjetničku školu je završio u Herceg Novom, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu i na Umjetničkoj akademiji u Bolonji (Accademia di belle аг ti). Od 1969. do 1972. godine živio je u Bolonji, a od 1972. u Rimu. Svjetsku afirmaciju stekao je saradnjom sa legendarnom rimskom Galerijom "L Attico" gdje je izlagao zajedno sa svjetski priznatim autorima Janisom Kunelisom, Luiđijem Otanijem, Mikelanđelom Pistoletom i drugima.
 
Izlagao je na najznačajnijim međunarodnim i jugoslovenskim umjetničkim manifestacijama (Bijenale u Veneciji i Trigon, Jugoslovenska dokumenta, Aprilski susreti). Kao predavač gostovao je na najznačajnijim evropskim umjetničkim akademijama.
 
Umjetnička praksa Ilije Šoškića proteže se kroz više od pet decenija, a njegov rad obuhvata elemente performansa, umjetnosti ponašanja, gerilske umjetnosti, kulturnog i političkog mita, matematike, metafizike prirode...