Kultura

VIDEO: Bar domaćin pozorišnog festivala Dani frankofonije

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Zoran Milošev | 01:04:2019 | 13:38:56

U okviru manifestacije "Dani frankofonije" u Baru je proteklog vikenda održan Festival pozorišta na francuskom jeziku, koji su organizovali Ambasada Francuske, Francuski institut i Udruženje profesora francuskog jezika, uz podršku Opštine Bar i Kulturnog centra. Učestvovali su učenici osnovnih i srednjih škola iz Podgorice, Cetinja, Herceg Novog, Berana, grada domaćina i članovi Kreativnog kluba "Kafe Evropa", takođe iz Podgorice. Predstave su bile izuzetno uspješne, a festival je bio revijalnog karaktera.

 
Bar, grad u kojem posvećeno i uspješno radi dramski studio na francuskom jeziku "Mon pote", u Gimnaziji "Niko Rolović", bio je dobar domaćin učenicima i profesorima iz drugih gradova koje okuplja ljubav prema ovom, jednom od zvaničnih jezika EU, i francuskoj kulturi.
 
“Vidjeli smo desetak zanimljivih predstava u trajanju od po pola sata, a sve su najavljene atraktivnim skečevima na francuskom jeziku. Publika je uživala na otvaranju festivala i u izvođenju orkestra barske Gimnazije, koji vodi profesor Ranko Opančina, a učenik Dušan Vukčević je izveo svoju autorsku kompoziciju na klaviru", kazala je profesorica Gimnazije "Niko Rolović" Jasna Šćekić, koja godinama uspješno vodi dramski studio "Mon pote".

 
Barski gimnazijalci prvog dana festivala izveli su predstavu koja se već okitila brojnim nagradama "Alisa u zemlji čuda", a drugog "Zvonar Bogorodične crkve", ovogodišnju pozorišnu produkciju, sa kojom, već danas, putuju na Međunarodni festival u Firenci.
 
Sa zanimljivom pozorišnom pričom predstavili su se i učenici beranske Gimnazije.
 
“Naša predstava donosi priču sa kraja XIX i početka XX vijeka, koja govori o doktorima koji u eksperimentalnim laboratorijama pokušavaju da proizvedu injekcije za promjenu raspoloženja", kazala je jedna od glumica u predstavi Ksenija Popović.
 
Za učenike je rad u pozorišnoj trupi na francuskom jeziku dragocjeno iskustvo.
 
“Mnogo nam znači ovaj angažman i festival, jer usavršavamo francuski jezik, družimo se sa drugarima iz drugih gradova, a kroz brojne tekstove upoznajemo i francusku kulturu", istakla je Tamara Simunović.
 
"Možda ćemo uz dodatno učenje jezika, druženje, dobiti i neke druge, nove prilike", kazao je Petar Todorović, koji u predstavi beranske Gimnazije tumači doktora.
 
Ova jedinstvena vannastavna aktivnost zahtijeva višemjesečni rad i trud profesora i učenika, koji vrlo često i tokom vikenda pripremaju predstave.

 
“Zahvaljujući tome učenici napreduju u izgovoru, nauče dosta novih riječi i imaju dodatnu motivaciju za rad. Glume kao pravi profesionalci, a to što predstave izvodimo na francuskom jeziku je velika, dodatna vrijednost", kazala je profesorica francuskog jezika u beranskoj Gimnaziji i članica UO Udruženja profesora francuskog jezika, Dušica Šćekić. Ona je izrazila zadovoljstvo boravkom u Baru, tokom kojeg su vidjeli niz izvanrednih predstava, ali i posjetili Muzej, Stari Bar i priredili glumačke radionice.
 
 “Zadovoljni smo odzivom na festival koji svake godine značajno obogati našu pozorišnu scenu. Bilo je izuzetno kvalitetnih izvedbi", naglasila je profesorica SSŠ "Sergej Stanić" iz Podgorice i predsjednica Udruženja profesora francuskog jezika u Crnoj Gori, Edina Mandić Avdić
 
Ona se zahvalila direktoru Francuskog instituta Loranu Gonzalesu koji je otvorio festival i pogledao sve predstave, koleginici Jasni Šćekić i barskim učenicima koji od početka zdušno podržavaju festival, kao i svim drugim profesorima i učenicima koji vrijedno rade i pokazuju izuzetnu kreativnost i talenat.