Kultura

Ovacije za Orkanske visove širom Srbije

by PR služba Barskog ljetopisa | 11:04:2019 | 15:47:14

Koprodukcijsko ostvarenje jubilarnog 30. „Barskog ljetopisa“ i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ na Cetinju, predstava „Orkanski visovi“, na svojoj prvoj pozorišnoj turneji van granica Crne Gore doživjelo je izuzetan uspjeh i gromoglasne ovacije.
 
U sklopu gostovanja u Srbiji, ovaj klasik svjetske književnosti igrao se na daskama tri najveća pozorišta te zemlje. U nedjelju, 7. aprila beogradska publika je premijerno uživala u bravurama crnogorskih glumaca u Narodnom pozorištu na sceni “Raša Plaović”. Dan kasnije zablistali su na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Somboru, a ova mini-turneja završena je u utorak 9. aprila na sceni “Pera Dobrinović” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
 
Miljenici publike svakako su bili Miloš Pejović i Ana Vučković u ulogama Hitklifa i Keti. Za Vučkovićevu, mladu crnogorsku glumicu, sam ansambl predstavlja veliko bogatstvo, kao i prilika da igra sa svojim kolegama.
 
“Sretna sam jer je priča ‘Orkanskih visova’ doživjela jedno novo iskustvo, susret sa novom publikom. Željni smo putovanja i razmjene mišljenja, i prijali su nam susreti sa kolegama. Nadam se da je ovo samo početak dodatnog oživljavanja predstave jer volimo da je igramo. Zahvalna sam svima koji su se potrudili da se turneja desi. Bogatstvo je igra i bogatstvo je imati ovakav ansambl“, istakla je Vučković.

 
Suparnice na sceni, ali van nje saglasne, bile su Vučković i Jelena Simić koja u predstavi tumači lik Izabele. Simićeva je, takođe, istakla veliki značaj susreta sa novom publikom, ali i ljudima iz struke.
 
“Značajna je svaka prilika da naše predstave igramo i van granica Crne Gore. Zbog toga su i naša gostovanja u Beogradu, Somboru i Novom Sadu bila veoma korisno iskustvo jer imamo priliku da vidimo kako reaguje druga publika i da razmijenimo utiske i iskustva sa našom strukom. ‘Orkanski visovi’ su predstava koja zaslužuje da traje, a mislim da su ova gostovanja i osvježila predstavu pa se nadam da ćemo je igrati još dugo“, zaključila je Simić.
 
Ovaj engleski komad spisateljice Emili Bronte u režiji Dore Ruždjak Podolski, a u dramatizaciji dramske spisateljice Stele Mišković naišao je na veliki odziv publike, kao i interesovanje tamošnjih medija.
 
Vučković i Simić zajedno su izrazile zadovoljstvo zbog pozorišne postavke jednog ovako kapitalnog književnog djela, a publika je toplim aplauzima iznova pozdravljala i talentovane crnogorske glumce Emira Ćatovića, Katarinu Krek, Dejana Ivanića, Branku Stanić, Danila Čelebića i Ognjena Raičevića, kojima su povjerene ostale uloge.