Mozaik

Zapažen nastup Nemanje Bogićevića na Omiš Guitar Festu

by Vjera Knežević Vučićević | 07:05:2017 | 20:51:53

Mladi Baranin Nemanja Bogićević je osvajanjem trećeg mjesta na internacionalnom festivalu “Omiš Guitar Fest”, u hrvatskom Omišu potvrdio da posjeduje raskošni talenat, ali i da se hrljenje ka snovima i pored brojnih prepreka, ipak isplati.
 
Kao jedini predstavnik Crne Gore u kategoriji “akustična gitara i vokal”, nastupio je sa autorskom kompozicijom na engleskom jeziku – “The words unspoken” (Neizgovorene riječi) i zavrijedio visok plasman na veoma popularnoj manifestaciji, koja je ovog proljeća održana po osmi put.
 
“Na gitarijadi su učestvovali muzičari iz svih djelova Evrope, a bio je čak i jedan predstavnik Japana. Ovo je za mene bilo izvanredno iskustvo, posebno s obzirom da sam se do sada takmičio isključivo online”, kaže Nemanja.
 
Ovaj skromni, harizmatični mladić završio je Akademiju umjetnosti na smjeru dizajn zvuka i muzička produkcija u Beogradu. Sa studija nosi izvanredna iskustva, pomalo nostalgično se prisjećajući sa koliko volje, žara i kreativnosti su on i kolege sa grupe pristupali svakoj obavezi na fakultetu, kaleći se u profesionalce uz sate i sate studijskog rada.

 
“Moj muzički put nije bio nimalo lak. Koliko mi muzika znači i da će ona odrediti i moj životni put, prepoznao sam još u ranom djetinjstvu. Srećan sam što podrška roditelja nije izostala. Upisao sam ŠOMO ‘Petar II Petrović Njegoš’ u Baru na odsjeku klavir. Nakon završene osnovne škole zadao sam sebi, ispostavilo se, neizvodljiv zadatak - upisao sam Gimnaziju ‘Niko Rolović’ u Baru i Srednju muzičku školu u Kotoru. Godinu sam uporedo pohađao obije škole. Međutim, taj tempo nijesam mogao izdržati ni fizički ni materijalno, pa sam muzičko obrazovanje stavio ‘na čekanje’ do završetka srednje škole. Tada se upisom na Akademiju u Beogradu vraćam prvoj ljubavi”,  prisjeća se Nemanja.
 
Trenutno završava devetomjesečno stručno usavršavanje i osposobljavanje na Univerzitetu “Mediteran”, gdje mlađim kolegama predaje na smjeru audio - vizuelna produkcija. Vjeruje da je to zanimanje u crnogorskim okvirima perspektivno, jer kadra tog profila kod nas ima veoma malo.
 
Tematika njegovih autorskih pjesama su ljubav, samoća, materijalni aspekti u životu...
 
“Pjesma ‘Neizgovorene riječi’ sa kojom sam osvojio treće mjesto je ljubavna. Mnogo mi znači što su kolege na gitarijadi u Hrvatskoj, ali i afirmisani muzičari koji su je čuli, bili oduševljeni mojom autorskom kompozicijom. Posebno mi je važno što su to umjetnici koji su me prvi put vidjeli, prvi put se susreli sa mojim radom. Tamo nije bilo ‘intervencija’, protekcije... Učesnici su imali dvije mogućnosti - da obrade tuđe kompozicije ili da se predstave svojom numerom. Meni je veći izazov bio da pokažem ono što ja volim, stvaram i osjećam. Samo još jedan mladić se odlučio za tu opciju. On nije stigao do finala, a meni se procjena da ću najbolje proći sa svojim radom isplatila”, priča Nemanja.
 
Znači mu što je njegov talenat prepoznat i na lokalnom nivou, pa je neizostavan gost na svim muzičkim spektaklima koji se u Baru održavaju pod okriljem Turističke organizacije. Na oduševljenje mladih koji vole rok i alternativu nastupa i u barskim lokalima koji organizuju "živu" svirku, a tokom ljetnjih mjeseci bira Petrovac "jer tamo dolaze gosti koji razumiju i vole tu vrstu muzike".

 
Nemanja Bogićević ima ambiciozne planove, a njegov talenat, predanost poslu kojeg voli i ljubav prema muzici, daju mu za pravo da očekuje da će ih sa uspjehom i realizovati.
 
“Želim da izdam album za koji sam već pripremio devet pjesama. Predstoji da nađem izdavačku kuću zainteresovanu da objavi numere ‘tvrđeg’ zvuka- u pitanju su alternativni rok i hard rok. Sve numere su na Engleskom jeziku”, objašnjava muzičar.
 
Nemanja Bogićević neće odustati od snova i vjeruje u uspjeh iako, kako navodi, posljednjih godina u svijetu muzike, a posebno u žanru koji on preferira, vlada velika kriza.