Mozaik

VIDEO: Ugođaj klapske muzike u starom gradu

by V.Šoškić / N.Janković; photo A.Baković; snimatelj: A.Karađuzović; montaža S.Sukalić | 10:08:2017 | 16:59:58

Jedan od najboljih klapskih sastava, ne samo na balkanskom prostoru, več i šire, hrvatski “Cambi”, nastupio je na Ljetnjoj pozornici u Starom gradu Baru. Veče su organizovali Opština Bar, Turistička organizacija i Kulturni centar, kao još jedan u nizu atraktivnih kulturno-zabavnih sadržaja u ljetnjoj sezoni. Na koncertu se pojavila, kao gost-domaćin, barska klapa KUD-a “Jedinstvo”, koja se ovih dana intenzivno priprema za predstojeći Festival klapske pjesme Crne Gore 2017. koji će se u Baru održati 16. avgusta.
 

Zvuci klapske pjesme u izvođenju jednog od najboljih sastava u regionu, u ambijentu Starog grada, bio je pravi muzički ugođaj za barsku publiku. Hrvatska klapa “Cambi” osnovana je 1986. godine, a ime su dobili po plemićkoj porodici u u Kaštel Kambelovcu. Okitili su se brojnim prestižnim priznanjima i na najbolji način popularišu ovaj atraktivan, karakterističan primorski muzički izraz.
 
“Rado smo došli ovdje i rado se odazovemo svakom pozivu iz Crne Gore. Na koncertima se trudimo da predstavimo autorski program, ali i neke druge opšte poznate klapske kompozicije. Mislim da je ova kombinacija bila dobra i da je publika zadovoljna”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Hrvoje Lozančić, vođa grupe, koji je istakao da je klapa nedavno podmlađena.
 
“Ovo je peta postave klape u dugih 30 godina, dosta je zahtjevno, ali čast je biti pjevač ove klape jer je ona u Hrvatskoj institucija. Zato se trudimo da svi koji smo njeni članovi damo sve od sebe”, kazao je Lozančić.
 

“Koncert smo organizovali uz podršku gradonačelnika dr Zorana Srzentića, koji je uspostavio kontakt sa gradom Splitom i ambasadorom Hrvatske. Bila je to lijepa ideja, da zajedno  sa Kulturnim centrom Bar napravimo ovo lijepo veče”, kazala je direktorka TO Bar Neda Ivanović, koja je istakla da je “Ljeto sa zvijezdama” ove godine vrlo raznovrsno.
 
“Na početku turističke sezone, zajedno sa Kulturnim centrom, imali smo koncert velikog džez orkestra RTS, koji je opet bio nešto novo i drugačije od svega što radi i TO i Barski ljetopis. Ovo je jedno takođe drugačije veče i zanimljivo i čini mi se, veoma uspješno”, istkla je Ivanović.
 
“Ovo je bilo jedno prelijepo veče na Ljetnjoj pozornici. Potrudili smo se da klapa ‘Cambi’ gostuje u našem gradu i na tome se zahvaljujem našem prijatelju Franju Hercegoviću koji nam je pomogao da ovaj poznati sastav dođe. Nadam se da ovo veče neće biti posljednji put i da ćemo ih opet vidjeti u našem gradu”, kazao je predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić.
 

Na koncertu je nastupila i barska klapa KUD “Jedinstvo”, koje je osnovano prije više od vijeka. Baštine dugu tradiciju i muzičku istoriju grada pod Rumijom, a samostalni klapski rad započeli su prije tridesetak godina. Prepoznatljivi su čuvari barskog muzičkog, mediteranskog duha.
 
“Privilegija je bila večeras nastupati sa ovako poznatim sastavom. Oni su iznjedrili mnogo kompozicija, mi smo imali sreću da nastupamo sa njima i ranije, u nekom drugom sastavu. Večeras smo vidjeli nove pjevače, ali oni ne samo da nisu lošiji od prethodnih, već naprotiv dali su jednu novu energiju i jedan novi entuzijazam, jednom riječju - predivni su”, kazao je vođa klape KUD “Jedinstvo” Ljubo Marjanov, koji je naglasio da je njegova i ideja njegovih kolega da njeguju tradiciju klapskog pjevanja u Baru i Crnoj Gori, zato su i bili pokretači Festivala klapske pjesme.
 
Treći po redu Festival klapske pjesme biće održan 16. avgusta u Baru, u sklopu pratećeg programa XXX jubilarnog Barskog ljetopisa.