Mozaik

VIDEO: Šejla, jedina twerk plesačica Crne Gore

by Darija Marđokić | 23:03:2018 | 15:20:49

Baranka Šejla Muratović jedina je u Crnoj Gori koja se aktivno bavi jednim od najmodernijih i najprovokativnijih plesova današnjice – twerkom.
 
„Twerkom sam počela da se bavim tako što sam pratila razne spotove stranih izvođača u kojem su bile cure koje su to radile. Trenirala sam sama kući, pokušavajući da savladam i naučim neke osnove twerka, čisto iz znatiželje, pa se ispostavilo da mi to jako dobro ide”, kazala je Šejla za Bar Info i Radio Bar.
 
Twerk  je ples koji se još uvijek razvija i predstavlja pokrete zadnjicom.

 
“Osim tih pokreta, u twerk su utkane i osnovne gimnastičke vještine poput špage ili stoja na glavi, kao i još puno sitnica koje mogu da se upotrijebe za performans. Twerk jača i oblikuje mišiće nogu i zadnjice, pa i leđa. Mene ples ispunjava i zbog toga želim da uspijem u tome. Svako mora da bude uporan ako misli da ostvari svoje ciljeve”, istakla je Šejla.
 
Kada je počela sa twerkom, nailazila je na razne komentare, kako pozitivne, tako i negativne: “Mnogo njih me pita kako sam imala hrabrosti da počnem sa twerkom, jer ipak živimo u sredini gdje rijetko ko može da prihvati neke inovacije. Naročito ovog tipa. Ja smatram da onog momenta kad se oslobodimo svih predrasuda i razmišljanja ‘šta će ko reći’, tada ćemo biti srećni”.

 
Ono što je najvažnije, od samog početka Šejla ima punu podršku roditelja i prijatelja.
 
“Što se mojih roditelja i prijatelja tiče, oni su veoma ponosni na mene, jer sam prilično uspjela što se plesa tiče, iako on ovdje i nije toliko popularan. Bavim se plesom čitavog života i oni su svjesni da je twerk samo vrsta plesa. Njihova podrška mi puno znači”, istakla je.
 
Ova dvadesetdvogodišnjakinja student je završne godine Fakulteta za modni dizajn na UDG-u, a plesom se bavi 12 godina.
 
„Sa 10 godina počela sam da pohađam baletsku školu ‘Princeza Ksenija’, a uporedo sam išla u muzičku školu - odsjek flauta i završila nižu muzičku. Kasnije sam se zainteresovala za hip-hop kulturu, išla sam na razne radionice vezane za hip-hop i počela da učim razne vrste plesova kao što su popping, kramp, locking i mnogi drugi...”, objašnjava.
 
Šejla ima dvije mlađe sestre koje su veoma uspješne sportistkinje. Devetnaestogodišnja Belma je atletičarka i student prve godine Matematičkog fakulteta, a najmlađa sestra Anita proglašena je prije dvije godine za najperspektivniju rukometašicu svog godišta.
 
Prošle godine Šejla je učestvovala i na regionalnom takmičenju “Ja imam talenat” i stigla do polufinala.

 
“Prezadovoljna sam, kako plasmanom, tako i komentarima žirija i publike. ‘Ja imam talenat’ je bio jedno veliko i divno iskustvo za mene. Najviše me raduje ta činjenica da sam dobila mnogo pozitivnih komentara za nastupe. Zahvaljujući tim komentarima i porukama koje mi stižu svakodnevno od osoba koje me podržavaju, mnogo sam napredovala, jer su mi oni velika motivacija”, zadovoljno je kazala Šejla.
 
Nakon ovog takmičenja Šejla je dobila pozive za snimanje reklama i učešće na manifestacija. Posljednji nastup imala je na ovogodišnjoj “Monteviziji”, kao plesna pratnja Slavka Kalezića u pjesmi “El Ritmo“.
 
“Bila mi je velika čast što sam imala priliku da sarađujem sa Slavkom, jer je on za mene umjetnik i inspiracija, zato što je dokazao svojom upornošću da možemo bilo gdje da živimo ako nešto stvarno volimo”, zaključila je ova dvadesetdvogodišnjakinja.