Mozaik

Neobični Jadran (2): Morski prasac

| 24:04:2018 | 12:10:06

U saradnji sa FB stranicom portala podvodni.hr, Bar Info će u narednih desetak dana publikovati njihove tekstove i fotografije koji govore o neobičnim bićima Jadrana, sa kojima se niste često imali prilike susreti. Danas će biti riječi o morskom prascu, ribi iz porodice ajkula.
 
Morski prasac (Oxynotus centrina), jedna je od najraritetnijih dubokomorskih ajkula u nas, sa svega nekoliko opisanih susreta u proteklih 100 godina. Stručnjaci iz Instituta za biologiju mora iz Kotora u Crnoj Gori su 2016. zabilježili jedan takav ulov, a 2007. je jedan ulovljen na parangal na sjevernoj strani hrvatskog ostrva Brač.

 
Morski prasac najčešće boravi na dubinama od 100 do 750 metara, a rijetko pliće od 100 metara. U potpusnosti je bezopasna vrsta, koja boravi na muljevitim tipovima dna ili na manjim grebenima. Odrasli primjerci rastu 73-75 cm, maksimalno 150 cm ukupne dužine tijela. Hrani se crvolikim beskičmenjacima, košljoribama, rakovima i bodljokošcima. Unutar kompletnog Mediterana označena je kao kritično ugrožena vrsta.
 
Ženke ove vrste su okruglaste i zbijene, dok su mužjaci elegantniji, dvostruko mršaviji od ženki. U nekim zemljama se zove i “hrapavi” zbog kože koja mu izgleda kao brusni papir. Ukupno može narasti do 20 kg. Po podacima za Jadran, morski prasac se negdje ukaže otprilike jednom godišnje.

(naslovna fotografija: Calogero Costanzo)