Mozaik

Neobični Jadran (5): Petrovo uvo

by Željko Milović | 28:04:2018 | 11:37:10

U saradnji sa FB stranicom portala podvodni.hr, Bar Info će u narednih desetak dana publikovati njihove tekstove i fotografije koji govore o neobičnim bićima Jadrana, sa kojima se niste često imali prilike susresti. Danas će biti riječi o pužu Petrovo uvo.
 
Puzlatka ili petrovo uvo je puž kojeg poznajemo iz Jadrana po sjajnoj ljušturi koju mnogi izrone za ukras.
 
Kućica mu je debela i ovalnog oblika, nalik ljudskom uhu, čemu duguje ime. Izvana ima više radijalnih nabora tamne boje, dok mu je unutrašnja površina glatka i sedefasta. U kućici ima niz radijalno raspoređenih rupica za izbacivanje mora iz tijela, čime pojačava prijanjanje za površinu. Zavisno od vrste dužina mu može doseći između 4 i 30 cm, a težina između 20 grama i 4 kg!
 
Životni prostor Petrovog uva je kamenito dno priobalja. Danju se skriva pod kamenjem, a noću kreće na ispašu, jede alge.
 

Poput svih puževa, meso Petrovog uva je dosta žilavo, posebno njegovo stopalo koje se jedino jede. U Koreji i Japanu je cijenjeni muški afrodizijak, i jedan od najskupljih plodova mora na svijetu. U Japanu mu je maloprodajna cijena oko 100 eura po kilogramu! Kod nas ga rijetki jedu.
 
Ljuštura Petrovog uva je sazdana od brojnih tankih slojeva kalcium-karbonata. Ti slojevi su međusobno povezani ljepilom koje je mješavina proteina i šećera. To snažno lijepilo ljušturi daje sjaj ogledala. Petrovo uvo tim ljepilom, koje je jače od svih poznatih, a koje se zove “conchilin”, može zalijepiti svaku pukotinu koja nastane na njezinoj ljušturi. Naučnici već više od tri decenije uzaludno pokušavaju proizvesti slično lijepilo.