Mozaik

Bar na Ebayu od fotografija do folara

by Željko Milović | 25:05:2018 | 23:59:51

On-line aukcije i prodavnice su moćna stvar. Tamo možete naći sve i svašta, posebno ako ste kolekcionar starih i rijetkih stvari – razglednica, poštanskih markica, novca, značaka, ulaznica za sportske događaje, kataloga izložbi i ostalih memorabilija.
 
Ni sa Barom nije drugačije. Ukucavanje imena našeg grada u raznim verzijama (Antivari, Stari Bar, Bar Montenegro...) nudi sijaset zanimljivih stvari, ali i neke arheološke artefekte koji bi trebalo da su odavno u barskom Muzeju, da je sreće.
 
Najviše je, očekivano, razglednica. Njihova cijena varira u zavisnosti od starosti, rijetkosti i očuvanosti. Jedna od takvih je i ova, rijetka, iz 1903. godine. Prodavač je iz Hrvatske, a cijena je 49,99€.
 

Nisu rijetke ni stare privatne fotografije, naročito vojne. Snimali su ih mornari kad bi izašli u grad, ili vojnici kao uspomenu na mjesto u koje su raspoređeni.
 
Ova fotografija austrougarske posade “SMS Kaiser Karl VI” s početka Prvog svjetskog rata snimljena je u Starom Baru 1914. Nalazi se u Češkoj, a cijena je samo četiri eura.
 

Fotografija nepoznatog italijanskog vojnika usnimljena nakon dolaska u Bar, negdje maja 1941, prodaje se po cijeni od 7,99€ u Albenji, Italija.
 

Na internetu ima u ponudi i dosta članaka iz stranih novina s kraja XIX ili početka XX vijeka, koji za temu imaju Bar. Ovaj iz 1878. prodaje se u Velikoj Britaniji za 11,39€, a ovaj iz francuskih novina iz 1915. za 17,10€ u Parizu.
 

U ponudi su i dopisne karte i pisma - naročito su tražena ona sa jasno vidljivim pečatom mjesta slanja, poput ovog koji se prodaje za 17,56€ u Frajburgu, Njemačka.
 
U nizu memorabilija vezanih za Bar i Crnogorsko primorje, ističu se poštanske markice, tzv. prigodne razglednice i koverte, ali i rijetki časopisi poput “La vie du rail” posvećenog otvaranju pruge Beograd – Bar iz 1976. Prodaje se u Vanjiju, u Francuskoj, za 8,58€. Kad smo već kod pruge, ne rijetka, ali i dalje tražena je značka sa Omladinske radne akcije Beograd – Bar iz 1974. godine. Prodaje se iz Hrvatske za 7,59€.
 

Na netu se mogu naći i vrlo zanimljive obveznice iz 1932. To su akcije za vlasništvo u Uljari braće Marić. Prodaju se za 19,99 dolara u Beogradu. Donedavno je bio ponuđen i pravi antikvitet - kanta u kojoj se pakovalo i prodavalo ulje iz ove Uljare, iz tridesetih godina, predviđen za francusko tržište.
 

Međutim, najzanimljiviji artefakt koji se trenutno nudi na netu, ujedno i najskuplji je folar – novčić grada Bara iz XIV ili XV vijeka, prilično očuvan. Vlasnik koji ga prodaje nalazi se u Firenci, a cijena je 635 eura.
 

Pretpostavljamo da bi svako od čitalaca pomislio da je barski Muzej redovan posjetilac sajtova na kojima se nabavljaju istorijski artefakti potrebni za bolje prezentovanje, ali je na žalost stvarnost potpuno drugačija.

Muzej (koji pripada Kulturnom centru) nema novaca za tako nešto, i nabavke ovog tipa razglednica i ostalih stvari se u proteklih desetak godina mogu izbrojati na prste dvije ruke.