Mozaik

FOTO: Oldtajmeri posjetili Bar i Ulcinj

by Darija Jelić | 18:06:2018 | 10:15:33

Tradicionalni festival starih automobila, jedanaesti  po redu, u organizaciji Oldtajmer kluba “Ulcinium”, održan je ovog vikenda u Ulcinju i Baru.
 
Susret je počeo u subotu popodne na ulcinjskoj Maloj plaži, potom i na Velikoj, a onda su se ovi starovremeni automobili u večernjim satima preselili na barsku marinu. Barskoj publici predstavili su se i u nedjelju, kada se oko tridesetak automobila sa prostora bivše Jugoslavije i Albanije parkiralo na platou ispred Robne kuće.
 
Interesovanje za ove stare ljepotane bilo je ogromno, a zaljubljenici u oldtajmere i brojni posjetioci imali su priliku da vide automobile marki “Mercedes”, “Opel”, “Pežo”, “Ford”, “BMW”, “Fiat”, “Sitroen”, “Folksvagen”, „Volvo“, ali i dva motora „Vespa“, godišta od 1930. do ranih sedamdesetih, fotografišu se i upoznaju sa razvojem automobilske industrije.

 
Za razliku od prethodne dvije godine, kada su organizatori odlučivali o najljepšem automobilu, ove je to uradila publika.
 
Prvo mjesto, prema mišljenju posjetilaca, pripalo je „Mercedes 500k“ kabrioletu iz 1934. godine. Ovaj automobil vlasništvo je Martina Vuljaja iz Tuzi, koji je učestvovao i ranije, ali ove godine prvi put sa „Mercedesom“, ali i sa nastarijim na ovogodišnjem susretu, „Ford A“ iz 1930. godine, koji je zauzeo drugo mjesto.
 
„Motor na 'Mercedesu' je 'Fordov' i ima 2000 kubika, kao i 'Ford', uvezen je iz Amerike. 'Ford A' je skroz originalan, kompletna šasija, i kod mene je evo već tri godine. Moj brat Anton, koji živi u Americi, veliki je ljubitelj starih automobila i osim ova dva, posjeduje i 'Harli Dejvidsona' , kao i još par motora, on je pravi meraklija za ove stvari“, kazao je Vuljaj, istakavši da je lijep osjećaj kada se dobije nagrada za najljepše auto: „Zahvaljujem organizatorima Tinu i Dašu, ovo je bilo zaista lijepo gostoprimstvo. Donekle sam očekivao nagradu jer ipak imam najstarije auto, a i 'Mercedes' ima neobičnu ljepotu. Svi su bili lijepi, ali publika je odlučila ipak koji je najljepši“.


Iako već nekoliko godina učestvuje sa ovim mini automobilom, za dvosjed „BMW Iseta 300“ iz 1956. godine Dragana Lakovića uvijek vlada veliko interesovanje, pa je stoga publika odlučila da baš njega nagradi trećim mjestom.
 
Laković je „BMW Isetu“ naslijedio od ujaka, većinu djelova sačuvao, neke pribavio iz Srbije, a na njemu je radio 12 godina.
 
„U Crnoj Gori postoji samo još jedan ovakav primjerak koji nije kompletan. Imati oldtajmer je velika obaveza, svaki hobi iziskuje troškove i održavanje. O prodaji nisam razmišljao, ali su cijene paprene za njega. Dostiže dosta velik cijenu, preko 20.000 eura. Zadovoljan sam nagradom. Ovo auto je nesvakidašnje pa sam donekle i očekivao neku nagradu. Svi se slikaju sa njim, veoma je interesantan, naročito mlađim generacijama“, istakao je Laković.
 
Jedan od organizatora 11. festivala starih automobila Valentino Marđokić, kazao je da je ovaj susret oldtajmera u Baru i Ulcinju protekao u prelijepoj atmosferi.

 
„Ove godine, čini mi se, imali smo najinteresantnija i najljepša vozila do sada. Druženje je proteklo u najboljem redu, prvo na Velikoj plaži, a zatim i u restoranu 'BB' gdje smo se do kasnih sati družili uz zvuke harmonike našeg prijatelja Buba Kaharija. Od naših gostiju iz okruženja dobili smo simbolične poklone, kojima su nam se zahvalili na gostoprimstvu. Čast nam je i zadovoljstvo da smo se lijepo družili“, zaključio je Marđokić.
 
Generalni sponzor XI oldtajmer festa u organizaciji Oldtajmer kluba „Ulcinium“ je Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.