Mozaik

FOTO: Ples kao inspiracija za diplomsku kolekciju

by Silvija Vukelić | 02:11:2018 | 15:24:34

Baranka Šejla Muratović , mlada modna dizajnerka, prikazala je svoju diplomsku reviju na nedavno završenom “22. Xiomi Fashion Connection -u” u Podgorici.
 
Fakultet za dizajn i multimediju – odsjek modni dizajn, završila je na Univerzitetu Donja Gorica. Hobi joj je ples, a inspiraciju za modele pronašla je u dancehall-u - plesu koji je nastao na Jamajci 70-tih godina.

 
“Dancehall predstavlja slobodu, ženstvenost, moć i samopouzdanje. Nastao je kao odgovor na dominaciju muškaraca na Jamajci. Ovom kolekcijom koju čini sedam modela, željela sam da približim nama daleku kulturu tog naroda . Za njih su muzika i igra sve. Oni svojom slobodom, šarenilom u odijevanju i svojom otvorenošću bude u čovjeku svijest o ljepoti življenja”, kazala je Muratović za Bar info.
 
Kako bi se što bolje vidio svaki pokret, njene kreacije imaju formu koja naglašava obline.

 
“Koristila sam materijale koji su rastegljivi poput likre, neoprena, streča…da bi svaki pokret mogao da se izvede bez poteškoća. U kolekciji dominiraju jake boje i materijali sa dezenima”, naglasila je ona.
 
Ciljna grupa su joj djevojke i mlade žene koje žele da budu primijećene, da istaknu svoj seksipil ili da “dominiraju na plesnom podijumu”.

 
“Ovo može biti i odjeća za nastup neke javne ličnosti, ali i za one koji znaju šta žele i koji ne odustaju od svog cilja, ma koliko da je teško do njega doći. Željela sam da inspirišem ljude da što više plešu, da se ne osvrću oko sebe i ne gledaju na svijet negativno, nego da se opuste i uživaju u životu “ naglasila je Muratović.
 
Zadovoljna je reakcijama publike nakon revije a posebno je ponosna na pohvale koje je dobila od profesora koji su joj predavali na fakultetu. U narednom periodu nastojaće da svoje modele prikaže van granica Crne Gore, a želja joj je da u budućnosti osnuje i sopstveni brend.