Mozaik

Barske mažoretke uljepšale mnoge manifestacije

by Ivanka Leković | 28:02:2019 | 11:54:37

NVO “Barske mažoretke” osnovana je 2006. godine, a kako kaže njihov osnivač, Ljiljana Nikolić, dugogodišnje bavljenje plesom, saradnja sa domaćim i stranim mažoret klubovima, bili su podsticaj da i Bar dobije svoje mažoretke.
 
“Od osnivanja do danas brojni nastupi i uspjesi šarmantnih djevojčica i djevojaka opravdali su smisao njihovog postojanja”, smatra Nikolić. Njihove prepoznatljive uniforme svojevrsni su živi simbol grada, a plesnim nastupima plijene pažnju i sa ponosom prestavljaju Bar širom Evrope.

 
Nastupale su na proslavama Dana Opštine Bar, otvaranju Barskog ljetopisa, Susretima pod Starom Maslinom, otvaranju sportskih manifestacija... Učestvovale su na budvanskom i beogradskom karnevalu, otvaranju turističke sezone u Baru, Ulcinju i Budvi, na Spičanskoj večeri, Maslinijadi, otvaranju skijaškog centra “Kolašin 1600”, kao i na brojnim humanitarnim manifestacija.
 
“Sarađujemo sa svim javnim obrazovnim ustanovama i ostalim udruženjima u gradu i pružamo podršku u pripremanju programa. Svojim radom promovišemo mažoret ples, podstičemo razvoj plesne kulture kod djece i mladih, razvijamo saradnju i prijateljske odnose među mažoret klubovima na državnom i međunarodnom nivou i organizujemo plesne koncerte, priredbe i manifestacije od značaja za promociju grada Bara kao turističke, kulturne i sportske destinacije.”-ističe Nikolić.

 
Mažoret ples je i sportska disciplina, a članice “Barskih mažoretki” godinama se sa takmičenja vraćaju sa brojnim nagradama i priznanjima. Svoje plesno umijeće prikazale su na međunarodnim takmičenjima u Atini, Sofiji, Veroni, Parizu, Temišvaru, Pragu, Sarajevu, Mostaru, Splitu i sa svih se vratile sa brojnim nagradama.
 
Pored mažoret timova iz Kotora, Herceg Novog, Budve i Tivta, “Barske mažoretke” članice su Saveza mažoretki Crne Gore i svojim zajedničkim nastupima uljepšavaju brojne nastupe na nivou države.