Sport

Nikola Vučević: Od Voza smrti do All stara

Vijesti / Bar info | 02:02:2019 | 13:39:34

Životni put najpoznatijeg barskog košarkaša Nikole Vučevića je bio više nego zanimljiv.
 
Rođen je 24. oktobra 1990. u Moržu, gradiću na obali Ženevskog jezera u blizini Lozane, gdje je njegov otac Boro Vučević nakon sarajevske “Bosne” igrao od 1987. do 1992. godine. Poslije epizoda u Belgiji, gdje je Boro nastupao do svoje 44. godine, a Nikoline dvanaeste, porodica se 2002. vratila u Bar, tačnije u Zupce.
 

Sudbina je nacrtala da dječak za kojeg se već tada pričalo da je ogroman talenat bude u “vozu smrti” 23. januara 2006. godine, kada je u željezničkoj nesreći na Bioču poginulo 47 ljudi. Među nastradalima je bio i mladi igrač “Mornara”, Mićo Žugić, u čiju čast se održava memorijalni turnir.
 
“Svaki put kada vidim voz, pomislim na tu nesreću. Imao sam mnogo sreće. U tim momentima ne znaš da li ćeš ostati živ. Bilo je zastrašujuće. Ne znam koliko dugo sam ostao da ležim. Bio sam pogubljen, boljela su me ramena i imao sam nekoliko posjekotina. Kada sam došao sebi, prvo sam pomislio na oca. Kada sam vidio da je dobro i da pomaže drugim ljudima, pao mi je kamen sa srca. Zaustavili smo se na samo nekoliko metara od Morače. Tu je bila provalija od preko 30 metara i nema šanse da bismo preživjeli taj pad”, rekao je Vučević 2014. godine.
 
Imao je samo 15 godina i željeznička nesreća mu je promijenila pogled na život:
 
“Sada na sve gledam iz potpuno drugog ugla, mnogo više cijenim život i ne uzimam ga zdravo za gotovo”, kaže on.
 

Godinu i po nakon tragedije na Bioču, Vučević je otišao u SAD, u školu Stoneridge Prep, u Simi Veliju u Kaliforniji, gdje mu je trener bio Borov prijatelj, Babacar Sy. Odličnim izdanjima je zaradio poziv Univerziteta Južna Kalifornija, a nakon treće sezone i prosjeka od 17,1 poena i 10,3 skoka, prijavio se na NBA draft 2011. godine, kada ga je “Filadelfija” izabrala kao 16. pika.
 
Nakon drafta nije odmah počeo NBA avanturu, zbog lokauta. To vrijeme je iskoristio da zaigra u “Budućnosti” kod svog trenera iz mlade i seniorske reprezentacije, Dejana Radonjića, i na nekoliko utakmica pokazao kakva je klasa.
 

Ova sezona mu je definitivno najbolja u karijeri. Igrač za kojim će na kraju sezone vladati prava jagma na tržištu, jer postaje neograničeno slobodni agent, prosječno bilježi 20,6 poena, 12 skokova i 3,8 asistencija.
 
U noći između četvrtka i petka, Vuč, kako ga zovu Amerikanci, postao je sedmi igrač iz “klase 2011” koji je pozvan na All star.

***

KK “Mornar” uputio je čestitku Nikoli Vučeviću povodom toga što je postao prvi Baranin i Crnogorac učesnik najprestižnije godišnje utakmice u svijetu košarke – All star meča NBA lige.
 
“Dragi Nikola, ponosni smo na tvoj uspjeh, upisao si se za sva vremena u košarkaške legende. Tvoj ‘Mornar’, u kojem si napravo prve košarkaške korake, jedva čeka da te, kao uvijek, ovacijama pozdravi u dvorani ‘Topolica’. Tvoj podvig je veliki stimulans za barsku i crnogorsku košarku, posebno za nas iz ‘Mornara’ koji smo ostvarili svoje, a uvjereni smo i tvoje, najljepše snove osvajanjem titule prvaka Crne Gore, plasmanom u play-off ABA lige i stvaranjem stabilnog ABA ligaša u gradu košarke – Baru. Želimo ti uspješan nastavak blistave karijere u NBA ligi, nove pobjede u dresu reprezentacije Crne Gore i – čekamo te u 'Topolici'!”.