Društvo

UG Šestani hodilo putevima predaka

| 03:04:2017 | 12:40:36

Udruženje građana “Šestani”, u sklopu projekta “Putevima predaka”, u nedjelju je organizovalo planinarsku turu Stari Bar – Bijela skala.
 
Cilj ovog samofinansirajućeg projekta je skretanje pažnje javnosti na važnost očuvanja kulturno-istorijskog nasljeđa, afirmaciju turističkih potencijala i očuvanje životne sredine.

 
“Drevni put preko grebenskog prevoja Bijela skala, čije postojanje se vezuje za nastanak Starog Bara, nekada je predstavljao najznačajniju komunikaciju za žitelje zarumijskih sela. Posljednja rekonstrukcija ovog putnog pravca izvršena je tokom tridesetih godina prošlog vijeka i trenutno su vidna ozbiljna oštećenja ove najučestalije planinarske rute. Ova svojevrsna kombinacija antropogenog i prirodnog dobra jedan je od najljepših i najprepoznatljivijih lokaliteta na području opštine Bar”, kažu u Udruženju građana “Šestani”.

 
U nastavku projekta “Putevima predaka”, članovi UG “Šestani” i zainteresovani građani pohodiće planinske vrhove Rumije i Golika, planinske prevoje koje vode u pravcu Čukulijera i planinarske staze od Livara, preko Briske do gornjošestanskih sela i lokaliteta Podvrat, najvećeg maslinjaka na obali Skadarskog jezera.