Društvo

Ponovo prekinuta sjednica SO Bar

by Vjera Knežević Vučićević | 06:04:2017 | 20:06:22

Nastavak 18. sjednice lokalnog parlamenta započete krajem prošle godine, obilježio je neuobičajen potez - odbornici DPS-a su ustali iz klupa i napustili salu.
 
Izrevoltirani insisitiranjem iz opozicionih redova da se jasno odredi ko i na koji način od troje potpredjednika opštine ima nadležnost da mijenja predsjednika opštine dr Zorana Srzentića, koji je službeno odsutan, većinski predstavnici vlasti u Baru su napustili sjednicu. Tokom višečasovnog zasjedanja kojeg su više obilježili prekidi nego konstruktivna i plodonosna rasprava, ovim činom je realizovana najava predsjednice Odborničkog kluba DPS-a Branke Nikezić da će predstavnici većine napustiti sjednicu ukoliko iz redova opozicije nastave da insistiraju na priči o delegiranju ovlašćenja potpredsjednicima. Nikezić je te procjene iz opozicionih redova ocijenila kao “destruktivne”, jer kako je naglasila “nikada do sada se nije insistiralo na utvrđivanju ovlašćenja potpredsjednika i predsjednika”.
 
Predsjednica odborničkog kluba SNP Snežana Jonica zamjerila je što je Izvještaj o uređenju prostora u 2016. koji je bio druga tačka dnevnog reda “i dalje stvar same forme, bez suštinskih izmjena” iako je resorni odbor SO još prije godinu uputio zamjerke i preporučio izmjenu metodologije izrade Izvještaja.
 
Jonica i Dejan Đurović (DF) su zatražili da ovaj izvještaj umjesto sekretara Sekretarijata za uređenje prostora Suzane Crnovršanin podnese kao predlagač predsjednik Srzentić, uz optužbe da je rasprava o uređenju prostora “paralizovana jer nema Srzentića, a nije izdefinisano ko je od potpredsjednika ovlašćen da ga mijenja”.
 
“Kad je u pitanju obraćanje, to može biti predsjednik opštine ili odbornik. U ovom slučaju, predlagač je predsjednik opštine. Umjesto predsjednika opštine o aktu može da govori ovlašćeni predstavnik predlagača. Da bismo znali ko je ovlašćeni predstavnik predlagača, o tome treba da budemo obavješteni pisanim aktom. Imajući u vidu da predsjednik opštine nije tu, interesuje me koji je potpredsjednik ovlašćen da obavlja poslove iz njegove nadležnosti. U ovom slučaju, predlagača ove odluke”, apostrofirala je Jonica.
 
Odbornik Dejan Đurović (DF) je podsjetio da predsjednik opštine ima potpredsjednike koji su zaduženi za određene resore.
 
“U ovom slučaju, nadležni sekretar resora uređenja prostora, stambeno komunalne poslove, i zaštitu životne sredine Suzana Crnovršanin je obrađivač, i nakon toga što se izjasni predsjednik opštine ili resorni potpredsjednik, vodi se rasprava i obrađivač iznosi svoje mišljenje. Mi smo htjeli da uvedemo tok Skupštine u regularnu proceduru ili legalni tok. Nažalost, predstavnici vlasti su htjeli onako kako su to oni naučili, a to je da rade neregularno, nelegitimno, i napustili su salu dok ne budu imali situaciju da to odrade”, kazao je Đurović.
 
Branka Nikezić (DPS) je ustvrdila da je “očigledno da se sa velikom nervozom mijenja praksa u ovom parlamentu”.

 
“Do sada nikad nije bila praksa da opozicija insistira na ovlašćenju od strane predsjednika na bilo koji materijal. Ovaj materijal je nešto što je vrlo specifično. Radi se o izvještaju o stanju uređenja prostora. Ne radi se o programu uređenja prostora, gdje je predsjednik opštine ovlašćeni predstavnik predlagača. Što vas je briga koji će se potpredsjednik opštine uključiti u raspravu u ovoj temi? Ako mislite da insistirate na ovakvim destruktivnim potezima vezano za svaku tačku dnevnog reda, mi ćemo, ukoliko se složi predsjednik Skupštine, zakazati nastavak sjednice, a danas ćemo je napustiti”, kazala je Nikezićeva. Nakon njenih riječi odbornici DPS-a su napustili sjednicu.
 
Predsjedavajući Radomir Novaković je kazao da kao predsjednik Skupštine ništa napismeno u vezi predlagača po ovoj tački nije dobio.
 
Ovim povodom, opozicija u SO Bar oglasila se odmah nakon prekida zajedničkim saopštenjem za javnost u kojem navodi da je vladajuća koalicija danas „pobjegla sa zasjedanja SO Bar“ zbog zahtjeva opozicije da se poštuju zakon i statut.
 
“Sjednici nije prisustvovao predsjednik opštine Zoran Srzentić koji je predlagač odluka na dnevnom redu. Iako Opština Bar ima tri potpredsjednika o trošku građana, nijedan danas nije imao ovlašćenje da mijenja predsjednika, a kao i obično, nisu se miješali ni u svoj posao. Ljuti na nas iz opozicije što insistiramo na poštovanju zakona, Statuta i Poslovnika i što tražimo da se zna ko je za što odgovoran i zadužen, odbornici DPS, SD i BS napustili su demonstrativno Skupštinu na poziv Branke Nikezić, što nije zapamćeno u barskoj parlamentarnoj praksi. Nama, a i građanima Bara je jasno da su odlaskom sa današnje sjednice i zvanično najavili svoj odlazak s vlasti u Baru”,zaključuje se u saopštenju.
 
Sjednica je počela sa višečasovnim zakašnjenjem. Razlog su bila zasjedanja Odbora za statut i propise i Odbora za finansije i privredu, ali i nestanak struje zbog radova na vodovodnoj i kanalizacionoj infrastrukturi u centru grada. Inače, oba odbora dala su mišljenje da se sa dnevnog reda povuče predlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o zaradama zaposlenih u Opštini, i odloži za neku od narednih sjednica nakon donošenja zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Većinom glasova lokalni parlament je usvojio prijedlog.