Društvo

O depresiji pred punom salom Dvorca

by Silvija Vukelić | 08:04:2017 | 18:45:06

Sala Dvorca kralja Nikole bila je mala da primi sve zainteresovane za edukativno predavanje  o depresiji, koje je barski Dom zdravlja organizovao povodom obilježavanja 7. aprila - Svjetskog dana zdravlja.
 
Po riječima Katarine Malić, pomoćnika direktora, Dom zdravlja Bar poseban akcenat daje prevenciji. U skladu sa programom rada koji je usaglašen sa programima rada Ministarstva zdravlja, Instituta za Javno zdravlje, Centra za nauku Kliničkog centra i Svjetske zdravstvene organizacije, dugi niz godina u kontinuitetu organizuju predavanja i edukativne radionice, ne samo u okviru savjetovališta, već i u predškolskim i školskim ustanovama, takođe u saradnji sa mnogobrojnim NVO.
 
“U našim Centrima za prevenciju - Savjetovalištima za djecu i mlade, populacionom, za HIV i AIDS, rade timovi stručnih i odgovornih ljudi koji svoj posao profesionalno obavljaju. Građani imaju mogućnost da njihove savjete i uputstva upotrijebe i primijene u svakom momentu. Maksimalno se trudimo da dostignemo najbolji razultat u liječenju, ali isto tako i da do bolesti ne dođe”, kazala je Malić za Radio Bar i Bar Info.
 
Dr Branka Purlija, specijalista-psihijatar, na predavanju je govorila o simptomima depresije, predrasudama, kako liječiti i prevazići ovu bolest, ali i kako se boriti protiv neraspoloženja.
 

“Ako se tuga pojavi bez ikakvog razloga i ne prestaje, ili je razlog nesrazmjeran uzroku, stalno se vraća... Ako je čovjeku teško da radi, da se druži, da se raduje životu, a takvo stanje traje duže od dvije nedjelje, onda to nije obično neraspoloženje nego depresija. Može se javiti kod svakog, bez obzira na pol, godine, socioekonomski status”, kazala je dr Purlija.
 
Glavni simptomi depresije su osjećaj gubitka interesovanja, volje, energije, hronični umor, a kod 90% pacijenata prisutna je i nesanica.
 
“Najčešća je zabluda da depresija može proći sama od sebe i da liječenje nije potrebno, da će promjenom okoline proći i depresija, da je to nešto što napada samo slabe i nemoćne. Sve je to netačno. Oko 15% depresivnih osoba počini samoubistvo, te zato ova bolest zahtijeva ozbiljan pristup i liječenje”, naglašava dr Purlija.
 
Ljudi, međutim, zbog predrasude da će biti proglašeni ludim ako idu kod psihijatra, ćute o svojim problemima psihičke prirode. Često pribjegavaju alkoholu. Ipak, po riječima dr Purlije, u posljednje vrijeme se situacija popravlja.
 
“Psihijatar je posljednja linija i posljednje mjesto na koje se obrate. Obično prvo idu kod bioenergetičara, vidovnjaka... Ako i dolaze, to obično bude na inicijativu drugih, maskiraju se ili pod lažnim izgovorima da produžavaju ljekarsko uvjerenje za vozačku dozvolu... Ipak, možemo se pohvaliti da se u posljednje vrijeme to mijenja, pa ima dosta pacijenata koji kod nas dođu i otvoreno kažu: ‘Nervozan sam, neraspoložen, imam nesanice...’ Ukoliko ne vidite izlaz iz problema, misli i problemi vam se stalno vrte u krug, ne možete da spavate, gubite apetit, stalno iščekujete neki negativan rezultat, onda je neophodno da se javite psihijatru koji će kroz iscrpan razgovor odrediti dalju terapiju”, kaže ona.
 


Mana antidepresiva je što djeluju tek poslije tri nedjelje a liječenje traje i do dvije godine. Prema evidenciji Centra za mentalno zdravlje, u Baru se depresija najčešće javljala kod onih koji imaju 29, 30 godina.
 
“Ako doživite gubitak, raskid ili neispunjena očekivanja, a svi smo ih doživjeli ili ćemo, ne hrlite i ne srljajte dalje. Sačekajte dovoljno dugo da se duša i tijelo odmore i oporave. Svaki novi udar, nova rana, pa čak i neko lijepo putovanje, zabava, dodatni je stres i može samo produbiti poremećaj. U tim situacijama ne postavljajte sebi velike i nedostižne ciljeve. Šetajte na dnevnom svjetlu, sjedite nekoliko sati na terasi, lezite na vrijeme do 23h, ustanite na vrijeme, radite nešto korisno, pomozite sebi i drugima. Izbjegavajte alkohol, cigarete, kafu i druga stimulativna sredstva.  Miris limuna pokazao se kao odličan protiv bezvoljnosti i neraspoloženja, stoga natrljajte ruke limunom i udišite.  Ako je vrijeme kišovito i tmurno, ponesite kišobran i ipak prošetajte. Nigdje ne piše da će vam to pokvariti raspoloženje, naprotiv, poslije kiše sigurno će granuti sunce”, savjetovala je na kraju predavanja dr Purlija.