Društvo

VIDEO: Marina bogatija za još jednu drvenu barku

by Vesna Šoškić; snimatelj Ivo Gojnić; montaža Adi Karađuzović | 12:04:2017 | 22:07:50

NVO "Mediteranski centar fotografije" ponovo je, ovoga puta porinućem u more drvene barke, skrenula pažnju na potrebu očuvanja mediteranskog duha i načina života, kao i kulturne maritimne baštine našeg primorja.
 
Drvenu barku, čiji je vlasnik predsjednik ove nevladine organizacije Anto Baković, restaurirao je Pablo Preka iz Albanije, nosiće ime "Gavrilo", registarsku oznaku BR 510, a biće korištena u turističke i propagandne svrhe.

 
NVO "Mediteranski centar fotografije" koju predvodi čuveni barski fotograf Anto Baković od samog osnivanja pokrenula je projekat "Omnia Vita Ex Mare", u okviru kojeg je organizovano niz manifestacija koje bi trebalo da ukažu na značaj očuvanja mora i mediteranskog duha i tradicije.
 
Dio maritimne kulturne baštine su i drvene barke, koje su sve manje u upotrebi i postoji ozbiljna prijetnja da ih prekrije veo zaborava.
 
“Stari drveni čamci imaju svoju istoriju. Oni i njihovi vlasnici dio su ambijenta u kojem se živjelo, dio tradicije i napokon, kulture. Crnogorskom turizmu i našim obalama nedostaju škoji, molovi, mandraći... Trebalo bi dati malo prostora za drvene barke, vesla, mrežu, feral... koji su u stvari ploveći muzejski eksponati, ponuda divlje ljepote, nasuprot velikim, plastičnim čamcima koji nas sve više okupiraju. Gostu bi mogli da ponudimo plovidbu uz ribarenje u tradicionalnoj drvenoj barci, sa feralom, parangalom, pendulom, mrežom, da ga zapljusne val, da doživi pravu mediteransku noć i adrenalin”, kaže Anto Baković, ovaj neumorni entuzijasta, koji je u Bar doselio prije četiri decenije i donio i sačuvao duh Dalmacije i Mediterana.
 

“Omogućimo restauriranim i originalnim drvenim čamcima, koji imaju epitet oldtajmera državnu finansijsku potporu za održavanje, registraciju i druge benefite, dajući im time spomenički legitimitet i zaštitu mediteranske Crne Gore. One su dio slike Južnog Jadrana, koja bi njihovim nestajanjem bila znatno siromašnija”, naglašava još predsjednik NVO "Mediteranski centar fotografije" i vlasnik drvene barke "Gavrilo", stare gotovo pola vijeka, koju je restaurirao poznati kalafat Pablo Preka iz Albanije i koja će biti korištena u turističke svrhe i propagandi i afirmaciji primorja i primorske tradicije.
 
“Drveni čamci su zahtjevni za održavanje, ali pružaju posebno zadovoljstvo i dio su srca svakog ribara i pomorca, ali i naše tradicije", slažu se iskusni barski ribari, koji čitav život provode na moru i uz more.

 
“Mi se ribari pomažemo i poštujemo, sarađujemo sa svim malim ribolovcima i podržavamo sve što radi Anto Baković. Svi smo zadovoljni što je još jedan drveni čamac zaplovio našim morem”, kazao je Boško Ivanović, predsjednik Udruženja ribara i vlasnik nekoliko ribarica, koji sa ponosom ističe da su svi njegovi brodovi drveni i koji je naglasio da za drvenu barku treba dosta ulaganja i truda.
 
“Moj burazer i ja smo imali drveni kuter, vojni, i to je velika odgovornost i posao, svake godine mora da se vadi iz mora i održava. Veliki su troškovi i to je razlog što mnogi ribari prelaze na plastične čamce. Ali, nijedan ne može biti kao drveni čamac ili brod, što se tiče stabilnosti i održavanja na moru. Drugo, sam izgled i ljepota su prednost drvenih čamaca i brodova, plastični nikada ne mogu biti tako lijepi”, kazao je Dragoljub Bajković, predsjednik Udruženja proizvođača ribe, koji je zajedno sa kolegama ispratio porinuće drvene barke u more.