Društvo

VIDEO: Okončana prva faza rekonstrukcije Doma učenika

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 13:04:2017 | 15:21:59

Završena je prva faza rekonstrukcije Doma učenika "Dušan Marović", za što je Ministarstvo prosvjete izdvojilo 70.000 €. Kompletno su obnovljeni vodovodna i kanalizaciona mreža, kao i sanitarije. Direktor Doma Muharem Muratović najavio je završetak komletne sanacije zgrade u septembru.
 
Dom učenika "Dušan Marović" u Baru godinama je bio u centru medijske pažnje zbog loših higijenskih uslova i zastarjele zgrade u koju gotovo ništa nije ulagano od njene izgradnje, sedamdesetih godina prošlog vijeka.

 
Zato je s radošću dočekana vijest o konačnoj rekonstrukciji, čime će korisnicima, uglavnom učenicima srednjih stručnih škola, biti konačno, obezbjeđeni pristojni uslovi za boravak.
 
“Zahvaljujući medijskoj podršci, a prije svega razumijevanju ministra prosvjete Damira Šehovića, koji je prepoznao ovaj veliki problem, konačno smo stigli do cilja i odradili ogroman posao. Počeli smo od mokrih čvorova i sanitarija, što je i najskuplje, ali i najvažnije za održavanje higijene i zdravlja naših učenika i zaposlenih. Sada imamo uslove dostojne čovjeka u jednoj ovakvoj ustanovi. Predstoji, u drugoj fazi zamjena stolarije koja je takođe, u potpunosti dotrajala, za što je potrebno oko 30.000 €, a zatim na kraju, estetsko uređivanje enterijera, što iziskuje manja finansijska sredstva i što je možda, i najlakše", kazao je Radio Baru i Bar infu direktor Doma Muharem Muratović, koji je istakao da zgrada Doma, sa izvanrednom lokacijom i mogućnostima, može biti  profitabilna i sama zaraditi sredstva za svoje održavanje.
 
Novim uslovima boravka u Domu zadovoljni su i zaposleni i učenici. Domar Mirsad Ramdedović, pod čijim budnim okom su se odvijali svi radovi , naglasio je da su u potpunosti zadovoljni kvalitetom, ali najviše time što su sada obezbjeđeni pristojni higijenski uslovi u zgradi.

 
Marko Braunović, iz Kolašina, učenik Srednje poljoprivredne škole, od prošle godine je u Domu.

“Higijena je lani  bila na veoma niskom nivou, sada je sve drugačije. Ove godine dosadašnjim radovima, a i zahvaljujući onome što slijedi, uslovi su baš dobri", kazao je Braunović.
 
Zgrada Doma učenika smještena je u samom centru Bara, nadomak mora i Kulturnog centra i decenijama je predstavljala crnu gradsku tačku. Više puta je bila u žiži crnogorske javnosti zbog pojave šuge među srednjoškolcima i drugih zaraznih bolesti.