Društvo

U vjetroelektranu Možura do sada uloženo 14,3 miliona

by POBJEDA | 15:04:2017 | 11:04:26

U izgradnju vjetroelektrane na brdu Možura, između Bara i Ulcinja, do sada je uloženo 14,3 miliona EUR, saopštili su iz kompanije “Enemalta plc” sa Malte, koja je investitor tog energetskog objekta.
 
“Do sada je izrađen glavni projekat, obavljena geodetska mjerenja, raščišćen teren, izrađeno 14 kilometara pristupnih i servisnih puteva, obavljeno iskopavanje i izgradnja platformi za vjetrogeneratore i trafostanicu, a iskopana je i kompletna kablovska mreža”, kazali su “Pobjedi” predstavnici te državne malteške kompanije.
 
Oni su dodali i da su uvezena i uskladištena 23 prstena na kojima će se instalirati vjetrogeneratori.
 
“Naredna faza je postupak uvoza i instalacije vjetrogeneratora i trafostanice, kao finalni dio projekta”, rekli su predstavnici investitora.
 
Prema podacima investitora za putnu infrastrukturu i platforme je do sada potrošeno sedam miliona EUR, za pripremne radove 1,5 miliona EUR, za projektovanje 800 hiljada EUR, za upravljanje projektom 500 hiljada EUR, za elektro opremu i prstene za instalaciju po 600 hiljada EUR, za zakup zemljišta 260 hiljada EUR, za troškove nadzora 84 hiljade EUR, dok su ostali dosadašnji troškovi iznosili tri miliona EUR.
 
“Ukupna planirana investicija za taj projekat je više od 89 miliona EUR”, saopštili su iz malteške kompanije.
 
Projektom je predviđena izgradnja 23 vjetrogeneratora sa po dva megavata (MW) instalisane snage.
 
Ugovorom je državno zemljište dato u zakup na period od 20 godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane instalisane snage do 46 MW. Država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti zagrantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 EUR po MW.
 
U skladu sa ugovorom, definisano je da izgradnja vjetroelektrane na Možuri bude završena do 15. novembra.
 
Pripremni radovi na terenu u cilju izgradnje tog energetskog postrojenja počeli su u avgustu prošle godine. Izvođač tih radova je kompanija “Bemaks”, dok je ugovor za nabavku elektro-opreme potpisan sa kompanijom “Siemens”.
 
Država je prvobitno zaključila Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura 2010. godine sa konzorcijumom “Fersa & Čelebić”. Taj investitor je u toku 2015. godine izrazio zainteresovanost za prenos prava i obaveza iz ugovora o zakupu na novog zakupca, odnosno na kompaniju Enemalta plc, čiji je većinski vlasnik Vlada Malte.
 
Vlada je na sjednici početkom septembra 2015. dala saglasnost na prenos ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji te vjetroelektrane.