Društvo

Vaskrs / Uskrs

| 15:04:2017 | 23:49:09

Najveći hrišćanski praznik u godini, Vaskrs/Uskrs, proslavljaju vjernici i pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti. Vaskrs / Uskrs označava pobjedu svjetlosti nad tamom, ljubavi nad mržnjom, života nad smrću i dobra nad zlom.


***

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović čestitao je sveštenstvu i vjernicima pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti veliki hrišćanski praznik Vaskrs / Uskrs.

“Povodom vaskršnjih i uskršnjih dana, svještenstvu i svim vjernicima pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti upućujem najsrdačnije čestitke i želje da u miru, sreći i spokojstvu proslave ovaj veliki praznik”, navodi se u čestitki Vujanovića.

Navodi se da istovremenost proslave vaskršnjih i uskršnjih dana podstakne slogu i bude prilika za radosna porodična i prijateljska okupljanja. 

“Afirmišimo ljepotu zajedničkog života, razumijevanja i poštovanja različitosti. Na putu ostvarenja iskonskih vrijednosti kojima se teži na ovaj dan, istrajmo u očuvanju međukonfesionalne i multietničke harmonije – tih neizmjernih vrijednosti našeg društva, na kojima temeljimo napredak naše Crne Gore, čijem smo dobru svi posvećeni”, poručio je Vujanović.
 
***
 
Crnogorski premijer Duško Marković čestitao je sveštenstvu i svim pripadnicima pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti veliki hrišćanski praznik Vaskrs / Uskrs .

“U ime Vlade Crne Gore i svoje lično, upućujem najbolje želje da praznične dane proslavimo u slozi, miru i razumijevanju, dijeleći radost sa porodicom i najbližima", navodi se u čestitki Markovića.

On je ukazao na simboliku ovogodišnjeg Vaskrsa / Uskrsa, koji u istim danima slave pripadnici i pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti.

"Neka nas simbolika ovog Vaskrsa podsjeti da su međusobno razumijevanje, tolerancija i uvažavanje one vrijednosti na kojima je utemeljen civilizacijski iskorak i državni identitet crnogorskog društva. Čuvajmo te vrijednosti i na njima gradimo sigurnu i prosperitetnu budućnost za sve građane Crne Gore", navodi se u Markovićevoj čestitki.
 
***
 
Predsjednik Skupštine, Ivan Brajović, čestitao je Vaskrs / Uskrs sveštenstvu i svim hrišćanskim vjernicima u Crnoj Gori.

“Povodom Uskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika, upućujem vam iskrene čestitke, uz želju da praznike provedete u miru i radost”, navodi se u čestitki Brajovića.

On je poželio da praznik svima bude podsticaj za njegovanje temeljnih vrijednosti Crne Gore, a to su zajedništvo, uzajamno poštovanje i zalaganje za dobrobit čitave zajednice. 

“Uskrs, koji ove godine istog dana slave svi Hrišćani, simibolični je podsjetnik na stalnu potrebu međusobnog razumijevanja svih naših razlika, promovisanja dobrih namjera i tolerancije kao bogatstva našeg društva“, navodi se u poruci.