Društvo

Rođendan Radio Bara 1979-2017.

by Željko Milović | 17:04:2017 | 21:45:25

Oko datuma početka rada Radio Bara postoje dva različita mišljenja. Ukoliko se uzme u obzir datum pisanja i emitovanja prve vijesti (servisna informacija o prispijeću pomoći nakon zemljotresa) za potrebe stanice - onda bi to bio 17. april 1979. godine, a ukoliko se početak veže za prvu emisiju i početak organizovanog programa na radio-talasima, onda je to 19. april iste godine.

Nesporno je da je, dva dana nakon petnaestoaprilskog zemljotresa, u naš grad došao novinar Radio Sarajeva Ante Strelov, istinski utemeljivač Radio Bara, i sa novinarom Nikolom Bilićem iz Sarajeva i tehničarom Nenadom Vasićem iz Dubrovnika, te kolegom Zoranom Udovičićem, locirao reportažna kola pored Pošte. Prvu vijest koju je emitovao Radio Bar napisala su trojica novinara: urednik u “Politici” Kosta Kostadinović, tadašnji dopisnik “Pobjede” Momčilo Popović i dopisnik “Politike” Božidar Milošević.
 
Prva emisija Radio Bara je emitovana na ultra-kratkim talasima 105 MHz, 19. aprila 1979. godine. Bilo je to obraćanje predsjednika Opštine Blaža Orlandića žiteljima Bara. U toku noći 18. aprila mladi reporteri - gimnazijalci obišli su većinu mjesnih zajednica na području opštine, i važnije gradske kolektive, napravili reportaže, te je i to emitovano u sklopu emisije. Tehničke i novinarske ekipe Radio Sarajeva, Titograda i Beograda montirale su 21. aprila 1979. godine mobilnu radio stanicu (reportažnim kolima, tj. autobusu, dodali su auto-prikolicu i drvenu montažnu kućicu), koja je počela emitovati 115 minuta programa. Ubrzo su se pridružili novinari i tehničari Radio Zagreba, Dubrovnika, Novog Sada, Skoplja i Prištine.
 
Opštinsko rukovodstvo je krajem maja 1979. godine donijelo odluku o formiranju Informativnog centra, čiji je osnivač Socijalistički savez radnog naroda (SSRN). 
 
Program je na srednjim talasima emitovan iz reportažnih kola skoro dvije godine, a krajem januara 1981. godine, kolektiv se seli u montažnu baraku, na poljanu preko puta Tri kule - adresa Makedonska 2, uz opremu iz pomoći Radio Titograda i drugih stanica. Pored barake je podignuta visoka antena sa predajnikom od 100 W.
 
Srednjetalasni (ST) emisioni centar je probno pušten 21. aprila 1982. godine, a januara 1983. proradio je petokilovatni ST predajnik, izgrađen u Polju, čime se Radio Bar na srednjem talasu čuo od Gibraltara do Bosfora. Gotovo dvadeset godina program Radio Bara se emitovao na srednjem talasu 1026 KHz, i ultra-kratkim talasima 91,8 MHz. 
 

Predajnik ispred barake je zauvijek ugašen 15. februara 1997. godine, a Radio Bar je program iz prostorija nekadašnjeg gradskog hotela „Agava“ počeo 19. februara iste godine.
 
Dvadesetu godišnjicu rada, Radio Bar je 1999. proslavio prelaskom na nove tehnologije – prvi od lokalnih stanica u Crnoj Gori imao je sajt na internetu, posredstvom tek ustanovljenog provajdera »Montenegronet«. Na sajt su se retroaktivno postavljale važnije specijalizovane emisije i »Barska hronika«.  
 
Krajem devedesetih, shodno opštem trendu u radio-difuziji Radio Bar se preorijentisao na UKT, a nakon restitucije i gubljenja zemljišta za predajnik, moralo je biti prekinuto emitovanje na srednjem talasu.
 

 
Tokom 2000. godine instalirana je emisiona tehnika na repetitorima Volujica u Baru i Bjelasica u Crmnici, što je omogućilo prijem programa Radio Bara u okruženju Skadarskog jezera, u Podgorici i sjevernije, dokle postoji optička vidljivost.
 
U nove prostorije, gdje je i sad smješten, u zgradi H-14, na Bulevaru Petrovića, kolektiv Radio Bara se preselio 6. oktobra 2004. godine. 

 
U skladu sa medijskim zakonima i shodno odluci Opštine, Radio Bar je septembra 2003. godine, započeo transformaciju u lokalni javni servis. Od kraja 2013. godine Radio Bar ima status Javnog lokalnog radio-difuznog emitera, a po vlasničkoj strukturi je Društvo sa ograničenom odgovornošću. 
 

Prva vijest Radio Bara:
17. april 1979. Autori: Kosta Kostadinović, Momčilo Popović i Božidar Milošević
 
Prva emisija Radio Bara:
19. april 1979. Obraćanje predsjednika Opštine Blaža Orlandića
 
Prva reportaža:
19. april 1979. Autori: gimnazijalci Radmila Vojvodić, Danica Kosać, Irina Zonjić i Miloš Vojvodić
 
Prvi direktor i glavni i odgovorni urednik Radio Bara: 
April 1979. Borislav Stojović
 
Prvi novinari Radio Bara: 
April 1979. Ljiljana Đinđinović i Zarija Lekić
 
Prvi tonski snimatelj i muzički urednik: 
Maj 1979. Vlastimir Vlasto Bulatović
 
Prvi ton majstor:
Maj 1979. Željko Šekarić
 
Prvi jutarnji program:
Oktobar 1981. Urednik: Zoran Živković. Tonci: Viktor Dedaj i Novak Brajović.
 
Prvi večernji program:
27. februar 1987. Urednici: Zoran Živković i Brano Milić, uz pomoć učenika Š.C. “Niko Rolović”
 
Prvi poslijeponoćni program:
19. februar 1997. Urednik: Željko Milović. Tonac: Boro Stanković
 
Prva emisija na albanskom jeziku: 
Mart 1981. Urednik: Osman Subašić
 
Prvi sportski prenosi uživo:
Septembar 1983. Komentator: Zoran Živković. Tonac: Novak Brajović
 
Prva “Promenada”:
Mart 1983. Urednik: Božo Pavlović.
 
Prvo izvještavanje uživo iz inostranstva:
Jun 1997. Mediteranske igre u Bariju. Novinari: Vasilije Lalošević i Milan Vujović
 

Funkciju direktora su u Radio Baru od 1979. godine obavljali: Borislav Stojović, Miodrag Lekić, Ljiljana Đinđinović, Momčilo Popović, Vasilije Lalošević, Đorđije Radulović, Stojan Sjekloća, Budimir Jovetić Vesna Šoškić.
 
Na mjestu glavnog i odgovornog urednika (stalno ili kao vršioci dužnosti) u Radio Baru od 1979. godine su bili: Borislav Stojović, Ljiljana Đinđinović, Božidar Pavlović, Zoran Živković, Ljubiša Mitrović, Vasilije Lalošević, Đorđije Radulović, Nedeljka Pavlović, Veselin Tomović, Milan Vujović, Dubravka Janković, Suljo Mustafić Vesna Šoškić