Društvo

Poklon Dana Antu Bakoviću

by DAN, Dragan Stojanović | 19:04:2017 | 13:41:35

Predsjednik Mediteranskog centra fotografije, koji je pokretač fotokonkursa “Mont Press Photo”, Anto Baković, iz Bara, aktivni je učesnik ekoloških kampanja širom Crne Gore. Predsjednik je i Jedriličarskog kluba Mornar, pokretač projekta “Omnia Vita Eh Mare”, kao i barske regate... Od nastanka sajta www. barinfo.me bio je stalni fotograf ovog portala, na kome je imao i nekoliko onlajn izložbi. Sada je urednik svog portala na domenima jedro.bar i jedro.me.
 
Sa željom da podstiče profesionalan rad novinskih fotografa Crne Gore, Mediteranski centar fotografije iz Bara organizovao je i deset “Mont press photo” konkursa. Riječ je o godišnjoj nagradi za najbolju novinsku fotografiju u printanim medijima Crne Gore, sa temom iz Crne Gore. Ovom svestranom i uglednom Baraninu, “Dan” je darivao komplet knjiga Iva Andrića, koje mu je uručio Blažo Živković, referent marketinga “Dana” u Baru.
 
“Radujem se svakoj knjizi. Volim da ih čitam. Drago mi je što sam dobio djela Andrića. Za drage knjige se uvijek ima vremena za pročitati”, rekao je Baković primajući dar uz zahvalnost.
 
On je ispričao da je cilj postojanja Mediteranskog centra fotografije i njegovog konkursa, afirmacija rada novinskih fotografa. Baković smatra da fotoreporteri iz najrazličitijih novinskih kuća Crne Gore ne znaju za prepreke i teškoće. Oni kroz fotografiju pričaju priču o događaju, i često su slike rječitije od riječi u otkrivanju slojeva složenih političkih i drugih društvenih zbivanja.
 
Baković je rođen u Splitu, a od januara 1977. godine živi i radi u Baru. Nema nijedne ozbiljnije gradske manifestacije u gradu pod Rumijom da je Anto svojim aparatom nije zabilježio. Oni koji ga poznaju znaju da je fotoaparat, od kojeg se nikad ne odvaja, velika Antova ljubav.
 
Punih osam godina radio je kao kriminalistički tehničar u CB Bar. Objavljivao je fotografije u svim važnijim dnevnim i revijalnim novinama SFRJ. Postaje freelance fotograf 1986. godine, a dvije godine kasnije pokreće čuveni “Yugophoto”, foto-video studio koji je iz korijena izmijenio shvatanje ovog dijela Crne Gore o fotografiji i videu kao vizuelnoj umjetnosti.
 
“Uz Boška Mijovića bio sam prvi urednik fotografije ‘Barskih novina’, 1981. godine, a kao honorarni, ili još češće besplatni saradnik ovog lista, radio sam uz prekide gotovo 30 godina. Bio sam jedan od prvih članova Udruženja književnika ‘Ars Antibari’, zatim sam bio u upravi Biciklističkog kluba, bio sam i predsjednik Udruženja ronioca Bara, kolekcionar engleskih automobila i bajker, osnivač Društva Dalmatinaca u Baru, jedan od pionira barskog internacionalnog TV festivala, za čije je prvo izdanje sam usnimio film ‘Oliva’. Pokretač sam i manifestacije ‘Piratski sto’”, ispričao je Baković.
 
Osmislio je i projekat “Mediteranska noć nostalgija” u restoranu “Pirat” u Sutomoru, sa namjerom da zainteresuje mještane da i sami krenu u priređivanje ovakvih programa.
 
Zajedno sa Milanom Vujovićem i Suljom Mustafićem, u izdanju Mediteranskog centra fotografije osmislio je projekat “Tradicionalna barska kuhinja”, u kojem su ponudili javnosti 220 recepata iz svih dijelova barske opštine.
 
Obišli smo tridesetak barskih porodica, i vidjeli da je u svim kućama kuhinja ogledalo porodice.
 
“’Tradicionalna barska kuhinja’ pokazala je da knjiga o hrani i jelima nekog kraja ne mora biti ‘goli kuvar’, već i portret porodica, lokalne zajednice u kojima se ova jela spremaju”, kaže Baković.