Društvo

VIDEO: Okrugli sto medijskih redakcija na albanskom jeziku

by Vesna Šoškić, kamera Ivo Gojnić i Adi Karađuzović, montaža Senad Sukalić | 19:04:2017 | 19:14:43

Finansijski problemi, nemogućnost plaćanja obaveza prema Radio-difuznom centru, kadrovska i tehnička opremljenost, sužen tržišni prostor i nedostatak koordinacije i saradnje sa kolegama, neki su od problema medija i redakcija na albanskom jeziku u Crnoj Gori, rečeno je na okruglom stolu u hotelu Princess, koji je organizovan na inicijativu potpredsjednika Skupštine Gencija Nimanbegua. Nimanbegu je prije okruglog stola, sa saradnicima, posjetio JLE “Radio Bar”.

 
O problemima sa kojima se suočavaju mediji i redakcije na albanskom jeziku u Crnoj Gori, potrebno je razgovarati i zajednički pronaći rješenja.
 
“Ovaj radni skup sam inicirao jer često u mom poslu kontaktiram sa medijima, a mediji na albanskom jeziku imaju mnogo problema. Potrebno je da se upoznamo i bolje sarađujemo. Prije sastanka smo radili upitnik i identifikovali već neka sporna pitanja, tešku situaciju u Radiju Ulcinj, problemi u servisiranju obaveza, nedostatak kadrova, zapošljavanje mladih ljudi. Na primjer, prije godinu smo imali i riješili problem medija u Tuzima, koji je imao tarifu prema Radio-difuznom centru koja je bila ista kao za medije koji imaju nacionalnu pokrivenost, a jasno je da je takvim medijima tržište malo, što znači da ne mogu imati prihode od marketinga kao kuće koje imaju nacionalnu pokrivenost. Specifičnost albanskih medija je i mala slušanost”, kazao je potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu.
 
Prije okruglog stola o stanju u medijima i redakcijama na albanskom jeziku, Nimanbegu je sa saradnicima posjetio “Radio Bar”, u kojem se emisija na albanskom jeziku emituje već 36 godina.

 
“Mogu reći da sam prijatno iznenađen kvalitetom radnih uslova koje ima ‘Radio Bar’ i sigurno da tako dugi opstanak potvrđuje da iza ove medijske kuće stoji kvalitet. Raspoložen sam za saradnju i eventualno zajedničko rješavanje svih problema, ako ih ima, jer kvalitet treba cijeniti i nagraditi ga”, istakao je potpredsjednik Nimanbegu.
 
“’Radio Crne Gore’ baštini najdužu tradiciju programa na albanskom jeziku - 52 godine u kontinuitetu i šest decenija sa kraćim prekidima. Danas su uslovi rada mnogo bolji nego prije dvadesetak godina”, kazao je jedan od urednika i novinara Maraš Dedvukaj.
 
“Ako uporedimo pređašnje stanje i aktuelno, značajno smo napredovali. Prije smo imali dvoje zaposlenih, sada naša redakcija broji sedam članova. Nekada smo imali 10 minuta programa, pa 15, a sada svakodnevno imamo emisiju od 30 minuta, subotom 55 minuta, a 6 dana u nedjelji imamo i minutažu u jutarnjem programu. Uvijek može bolje i više, ali potrebna su i finansijska sredstva. Nama možda nedostaju još jedan novinar i jedan spiker, jer čim dođu novi, mladi ljudi, odmah se osjeća napredak”, istakao Dedvukaj.
 
Direktorka privatne Radio-televizije "Teuta", iz Ulcinja Ilmira Lika osvrnula se na hroničnu problematiku medija na albanskom jeziku u Crnoj Gori, apostrofirajući nedostatak finansijskih sredstava, ali i međusobne saradnje i koordinacije.
 
“Osnovni problem su uvijek finansije, za nas su dodatni troškovi bili obavezna digitalizacija, jer mi se finansiramo iz marketinga. Danas je to veoma teško, prostor je mali i ne postoji ni dovoljno razvijena svijest o svrsi i funkciji dobre reklame. Posebno je to problematično za lokalne medije, ali trudimo se, radimo i snalazimo se nekako. Možda će i iz ovoga okruglog stola proisteći dodatna pažnja za sve albanske medije, koja trenutno, mislim , nedostaje. Sa druge strane, mi smo mala zemlja, možemo svi zajednički da dodatno radimo i sarađujemo, razmjenjujemo informacije. To je danas sve znatno olakšano novim, naprednim tehnologijama, kada možemo ‘wetransferom’ vrlo lako i brzo da proslijedimo jedni drugima vijesti i informacije", kazala je Ilmira Lika, koja je istakla da je pozitivno iznenađena posjetom Radiju Bar.

 
“Ovdje je jedna tako topla atmosfera, divni ljudi, predivno funkcionišu i ovo je jedan model kako bi svi mediji trebalo da rade i funkcionišu u daljem periodu", istakla je direktorka RTV "Teuta" Ilmira Lika.
 
Predstavnici medija i redakcija na albanskom jeziku pozdravili su prvi okrugli sto na kojem je razgovarano o problematici u ovoj branši, nakon kojeg će biti razmatrane sve sugestije i mogućnosti rješavanja složenih pitanja koja opterećuju medijske poslenike.