Društvo

Čistili plažu, pa učestvovali u Ligi izviđača

| 24:04:2017 | 11:38:09

Ovog vikenda, Izviđački odred “24. novembar” bio je domaćin II kola Lige Saveza izviđača Crne Gore, na kome je uzelo učešće preko 250 izviđača iz crnogorskih odreda “Gojko Kruška” sa Cetinja, “Dragan Cerović Gigo” iz Nikšića , “Podgorica”, “Sunčev zrak” i “Stara Varoš” iz Podgorice, “24. novembar” i “Vrsuta” iz Bara, “Ibar” iz Rožaja i “Nikola Đurković” iz Tivta.  Članovi Odreda “Ibar” iz Rožaja su došli dan ranije, pa su bili gosti domaćina.
 
“Izviđačka liga, pored takmičarskog, ima i edukativni karakter, pa smo se potrudili da staza bude postavljena tako da takmičari obiđu kulturno-istorijske znamenitosti našeg grada. Start je bio ispred Doma kulture, gdje su ekipe primile zadatke i po topografskim kartama pomoću busola pronalazili kontrolne tačke na kojima su rješavali izviđačke zadatke. Staza je vodila pored konkatedrale na Topolici , Stare masline na Mirovici, Starog grada i Škanjevića džamije do Belvedera gdje su sve patrole položile po ružu na spomenik 10 strijeljanih mladića i djevojaka u Drugom svjetskom ratu. Odatle su se vratili na Topolicu pored Hrama sv. Vladimira. Kao i uvijek, izviđače je u Baru poslužilo lijepo vrijeme, tako da su realizovali sve planirane zadatke, a rezultati će biti objavljeni sljedeće nedjelje”, kaže za Bar Info Tanjo Masoničić, starješina Odreda “24. novembar”.  

 
Kako se ovo kolo lige poklopilo sa Danom planete Zemlje, domaćini su iskoristili priliku i prije takmičarskog dijela izveli tradicionalnu ekološku akciju u saradnji sa JP Morskim dobrom, Komunalnim preduzećem i drugim NVO.
 
“Ono što želimo posebno da istaknemo je da su naše plaže iz godine u godinu sve čistije, tako da smo brzo završili planiranu aktivnost”, navodi Masoničić.

 
Izviđači “24. novembra” nastavljaju sa pripremama, jer ih u narednom periodu očekuje treće kolo Lige u Budvi, tradicionalna akcija “Desant na Bigovicu”, Zbor u Kolašinu i Nacionalni višeboj na Žabljaku.