Društvo

VIDEO: Nova donacija za organizaciju slijepih

by Vesna Šoškić, kamera i montaža Adi Karađuzović | 24:04:2017 | 14:58:46

Slabovidim i slijepim licima iz Bara i Ulcinja na raspolaganju su dva nova uređaja koji će im omogućiti dodatne aktivnosti i upotpuniti svakodnevni život - elektronski, zvučni uređaj za pikado i led-televizor za prikazivanje adaptiranih filmova za slijepe. Vrijedni uređaji donacija su članice Organizacije, devedesetogodišnje Desanke Karh Lajović.
 
Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj, osim konstantnog zalaganja na obezbjeđivanju prava koja ovim osobama po Zakonu pripadaju, trudi se da svojim članovima uljepša i učini sadržajnijim dnevne aktivnosti. Tome će svakako značajno doprinijeti i nova donacija, vrijedna 4.000€.

 
“Ima nas puno koji smo izgubili vid i samo mi znamo koliko je to teško. Zato sam došla na ideju da nekako obradujem slijepe i učinim im život ljepšim. Sigurno da još ima ljudi koji mogu da pomognu, ali ne znaju kako. Važno je da to činimo iz srca”, istakla je donatorka Desanka Karh Lajović.
 
Svaka donacija Organizaciji slijepih puno znači, jer nema stalni izvor finansiranja, pa sredstva nabavlja isključivo na osnovu donacija ili projekata. Podršku povremeno imaju od Opštine Bar, a od nedavno i lokalne uprave Ulcinja.
 
“U Crnoj Gori se još ne igra pikado za slijepe, ali nadam se da će uskoro početi, jer u Sloveniji i Hrvatskoj, odakle smo i dobili ideju, već odavno slijepi igraju i takmiče se u ovoj disciplini. Bili smo u prilici i da prisustvujemo nadmetnjima reprezentacija ove dvije države. Mi ćemo se potruditi da našim članovima omogućimo da se ovdje rekreiraju, ali i da treniraju ovaj sport, jer planiramo da i mi učestvujemo na domaćim i međunarodnim takmičenjima”, kazao je predsjednik Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj Veselin Joketić, koji je naglasio da će i led-televizor značiti mnogo slijepima, jer je filmska umjetnost do sada bila nedostupna slijepima i licima sa oštećenim vidom.

 
“Nadamo se da smo ovim vrijednim donacijama stvorili i nove mogućnosti za savremen i uspješan rad naše organizacije, jer želja nam je da okupimo što više članova, da se druže i rekreiraju, te da im priuštimo sve sadržaje dostupne osobama sa vidom, a sami nijesmo u mogućnosti da obezbjedimo ovako nešto”, rekao je Joketić, i pojasnio da uređaje mogu koristiti i slijepi i slabovidi koji nijesu zvanično članovi Organizacije.
 
Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj prva je u Crnoj Gori koja posjeduje led televizor za prikazivanje adaptiranih filmova, a među prvima je koja je dobila i elektronski zvučni uređaj za pikado. Članovima Organizacije su, podsjetimo, na raspolaganju i Brajeva štamparija, audio biblioteka u sklopu Gradske čitaonice, a već petnaest godina u Radio Baru se snima i zvučni časopis za slijepe.