Društvo

NTC sistem učenja u školama i za roditelje

by Silvija Vukelić | 25:04:2017 | 11:09:14

Na seminaru NTC sistema učenja - specijalizovanog programa za edukaciju djece, roditelja, vaspitača i učitelja - u OŠ “Blažo Jokov Orlandić”, prosvjetni radnici su bili u prilici da od koautora programa Uroša Petrovića, čuju detaljnije o praktičnoj primjeni ovog sistema u nastavi. U organizaciji PPU ”Svetionik” za djecu i roditelje on je održao predavanje u sali Dvorca kralja Nikole, nakon kojeg su dodijeljene diplome za uspješno završen drugi ciklus radionica.
 
Petrović je istakao da mu je drago zbog velikog interesovanja za NTC program, ali mu ”najviše znači što sa predavanja svi odu inspirisani i voljni da nešto promijene”.

 
“Roditelji iz najboljih namjera, ljubavi i brižnosti, često prezaštićuju djecu. Opušteno su ušli u ovaj svijet prepun tehnologije. Nikad se nije dogodilo u istoriji čovječanstva da je nova generacija manje sposobna od prethodne. To se sada događa i primjetno je na godišnjem nivou. Djeca manje pričaju, crtaju, hodaju, manje se druže... ne razvijaju dovoljno socijalne vještine. To nije dobro jer dijete tako ne može da dosegne svoj maksimum. Današnja radionica je bila fokusirana na to da učimo djecu kako da misle i razmišljaju, da stvore mehanizam koji će čitavog života koristiti za razmišljanje i nove ideje” kazao je Petrović, dugogodišnji predsjednik Mense Srbije i član Borda direktora Mense International.
 
Po riječima direktorice PPU “Svetionik”, licenciranog centra za primjenu NTC sistema u Baru, oko pedesetoro djece uzrasta od 4 do 7 godina pohađa radionice u prostorijama vrtića.

 
“Od septembra u vrtiću i zvanično u radu sa djecom sprovodimo osnovni NTC program, a od februara smo licencirani NTC centar za Bar. Imamo tri grupe. Radionice se održavaju četvrtkom u trajanju od sat i po. Vrlo je zanimljivo i dinamično. Djeca se lijepo provode, obogaćuju fond riječi, raste im koncentracija, pažnja, usmjereniji su... To primjećuju i nastavnici u školi, a i roditelji kod kuće” rekla je Durutović i dodala da treći ciklus radionica počinje u četvrtak, a završava se sredinom juna, kada će na svečanosti biti dodijeljene diplome za kompletan program.

 
Zainteresovani za radionice i NTC kamp koji će se ovog ljeta održati na Žabljaku, mogu se informisati lično u prostorijama PPU “Svetionik” ili putem njihove facebook stranice, a detalje o NTC programu mogu pronaći na zvaničnom sajtu www.ntcucenje.com.