Društvo

Predavanje o Ramazanu u Islamskom kulturnom centru

by Milanka Vukosavović | 08:05:2017 | 21:32:52

U Kongresnoj sali Islamskog kulturnog centra upriličeno je četvrto predavanje hafiza Sulejmana efendije Bugarija na temu "Prilika za ozbiljenje - u susret Ramazanu".
 
Četvrto predavanje gospodina Bugarija, koja se održavaju svakog prvog petka u mjesecu, i ovog puta naišlo je na veliko interesovanje publike.
 
“Svaki vjernik u svom životu ima četiri ispita, a to su: vjera, imetak, nauka i vlast. Cilj svih ibadeta (pokornosti), među kojima je i jedinstvena prilika u mjesecu Ramazanu, je ozbiljnost, briga, pažnja, jednostavnost, lakoća, najljepše ponašanje prema svakom, stalna konekcija sa Stvoriteljem. Pojedinci do svog najbitnijeg cilja, uspostavljenja veze, konekcije sa Stvoriteljem, najlakše mogu tokom Ramazana”, kazao je efendija Bugari.

 
On je dodao da priprema za ostvarenje želja vjernika traje dva mjeseca prije Ramazana i da svaki vjernik treba da posjeduje ozbiljnu želju kojom će se ponositi.
 
“Zadatak svih želja je da te dovede do samo jedne želje, u kojoj ćeš uživati i kad si umoran i kad si bolestan, ili siromašan, ali ćeš ljepotu, lakoću i jednostavnost osjetiti u svome biću.", rekao je ef. Bugari.
 
U Ramazanu je objavljen Kur'an, čije poruke su uputstvo čovjeku kako da bude bolji, kako da nauči da kritikuje sebe. U Ramazanu, čije značenje upućuje na čišćenje prljavštine i natruha koje su pale na srce i duše vjernika koje je nakupio tokom proteklih jedanaest mjeseci, vjernici se suzdržavaju od svega onog što mu ne dozvoljava da bude originalan.
 
Takođe, predavač Bugari je podsjetio da postoje tri vrste posta – prvi je od jela, pića i intimnog odnosa, drugi post od ružnih misli i govora, a treći je od svega što vjernika odvraća od Stvoritelja, Allaha.
 
Moderator programa u prostorijama Islamskog kulturnog centra u Baru je bio Emil ef. Škrijelj, imam Podgradske džamije i profesor u medresi "Mehmed Fatih".