Društvo

Položeno cvijeće povodom Dana pobjede

by Ivanka Leković, photo by Zijo Madžurić | 09:05:2017 | 13:28:35

Povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, cvijeće na spomen ploču u Domu revolucije položili su predstavnici lokalne uprave na čelu sa predsjednikom opštine dr Zoranom Srzentićem i delegacija Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata i antifašista Bara.
 
Polaganju cvijeća prisustvovali su oficiri Vojske Crne Gore, članovi Izviđačkog odreda “24. novembar” i porodica boraca, kao i predstavnici kulturnog i javnog života Bara.
 
“Naš narod je u borbi protiv fašizma i nacizma podnio ogromne žrtve u oblastima svih ljudskih vrijednosti. Položili smo oko četrdeset hiljada života naših herojskih boraca na svim područjima i u svim oblicima borbe”, kazao je u uvodu član Udruženja boraca i antifašista, general u penziji Špiro Niković.

 
“Odlučni smo da se posvetimo prvo sebi, a onda i stalnoj anfitašističkoj borbi protiv svih necivilizacijskih pojava i opasnosti, sa bilo koje strane i od bilo koga one dolazile. Da o sebi i svojoj sudbini odlučujemo sami naučili smo u milenijumskoj borbi za slobodu, ali i da poštujemo slobodu drugoga. Zato je naše istorijsko iskustvo stvorilo crnogorsko poimanje junaštva u odbrani sebe od drugoga i čojstva, u odbrani drugoga od sebe”, istakao je Niković.
 
Deveti maj se širom svijeta proslavlja kao Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu jer je tog dana 1945. godine potpisana bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke. Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom obilježava se i kao Dan Evrope u spomen na istorijsku deklaraciju Roberta Schumana iz 1950. godine. Tadašnji francuski ministar vanjskih poslova i jedan od pokretača evropske integracije iznio je ideju o novom obliku političke suradnje u Evropi koja bi učinila rat između evropskih nacija nezamislivim i nemogućim. Schumanov plan se smatra začetkom procesa evropskih integracija.


 
Ministarstvo prosvjete preporučilo je svim školama da danas prvi čas posvete obilježavanju 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, u cilju bližeg upoznavanja učenika sa događajima i vrijednostima koje taj datum simbolizuje.